‘Buitenlandse studenten moeten Nederlands leren’

De VVD wil dat buitenlandse studenten die in Nederland studeren, verplicht les in de Nederlandse taal krijgen. Daarvoor pleit de partij vandaag in de Tweede Kamer.

Dit zou de Nederlandse economie ten goede komen. “Buitenlandse studenten worden niet gestimuleerd om na hun studie hier te blijven werken”, zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg tegen het AD. Als buitenlandse studenten terugkeren naar hun thuisland, dan gaan investeringen die Nederlandse onderwijsinstellingen in hen doen verloren. Een student uit Europa kost Nederland namelijk gemiddeld 6000 euro. Slechts 27 procent van de 60.000 buitenlandse studenten blijft (al dan niet tijdelijk) hier. Door taalbeheersing zou de kans groter zijn dat ze blijven.

Volgens het VVD-kamerlid gaat het om basisniveau Nederlands, waarmee studenten korte gesprekken kunnen voeren en veelgebruikte uitdrukkingen begrijpen. Ook vindt hij dat de taalcursus afgesloten moet worden met een heus examen. De lessen kunnen de studenten online volgen. “Dat zou in het eerste jaar kunnen, als onderdeel van de propedeuse”, zegt Duisenberg tegen het AD.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.