Naar een andere universiteit

17 belangenorganisaties van academisch personeel presenteren vrijdag de petitie ‘Naar een andere universiteit’. Het verzoekschrift is primair gericht aan het adres van het Ministerie van OCW, de Tweede Kamer en de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Zij moeten zich meer inspannen om problemen in het wetenschappelijk onderwijs aan te pakken.

De samenstellers (waaronder universiteitsraden, OR’en en vakbonden) zien – ondanks de heersende kritiek op het functioneren van universiteiten en andere publiek gefinancierde wetenschapsinstellingen – tot nog toe weinig fundamentele verandering. Naast de al genoemde instanties worden organisaties als KNAW en NWO aangesproken.

Speerpunten
De samenstellers staan drie maatregelen voor ogen. Op de eerste plaats moet de wildgroei aan tijdelijke aanstellingen stoppen. In de academische wereld heeft 40% van het personeel een tijdelijk contract, twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde in andere sectoren. Daar willen de samenstellers bij aanhaken: dat betekent dat het aantal vaste aanstellingen omhoog moet van 60 naar 80%. Punt 2 betreft de wijze van financiering. Die moet niet langer focussen op output (prestaties) maar op inhoudelijke beoordeling. Bonussen op basis van aantallen gepromoveerden of behaalde studiepunten gaan te vaak ten koste van de kwaliteit en vormen een ‘perverse prikkel’. Als derde stellen de initiatiefnemers dat de medezeggenschap meer invloed moet krijgen. Nu wordt er op de uni’s te veel top-down geregeld. Ook afzonderlijke afdelingen en de ‘gewone’ student/medewerker moeten vaker meepraten.

De petitie wordt vanaf 15.15 uur gepresenteerd in de Kerkzaal van de Vrije Universiteit. Overigens is Tilburg University niet betrokken bij het initiatief.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.