Spoorwegstudent

Het is 05.48 uur als ik mijn fiets op het station vastzet. Steeds weer verbaas ik me over de hoeveelheid tweewielers die er nog staat, wonderlijk genoeg grotendeels vooraan in de rekken geparkeerd.

Het inchecken maakt akelig veel geluid op het stille perron. Een handjevol metgezellen staat met koffie in de hand, rookt een sigaretje of zit gapend op een bankje. De stoptrein die ik moet hebben komt sissend tot stilstand. Het is nog zo’n oud exemplaar waar de raampjes van open kunnen. In het eerste jaar van mijn studententijd, toen ik nog de spoorwegstudent uithing van Den Bosch naar Tilburg, zat ik altijd in zo’n trein. Hij lijkt nu hopeloos verouderd.

De bank achter me in de coupé kraakt en maakt een piepend geluid door het ritme van de trein. Het doet me denken aan de technodeuntjes van een dj die zijn dag niet heeft. We suizen langs allerlei kleine stationnetjes waarvan ik de naam altijd vergeet en langs Best, waar ik vaak last van mijn oren krijg als we door de tunnel rijden. Na de overstap in Eindhoven is het nog een uurtje tot Maastricht. Buiten wordt het langzaam licht en ik geniet van de rust. Geen gedrang bij de deuren, niet vechten om een plekje, geen harde muziek, irritante gesprekken… Heerlijk.

Ik had na mijn eerste jaar niet gedacht dat ik in mijn master wederom een spoorwegstudent zou worden, ditmaal tussen Tilburg en Maastricht. Het begrip heeft doorgaans een wat negatieve lading. Het zijn geen ‘echte’ studenten, want ze kunnen vaak niet bij feestjes, etentjes en andere sociale activiteiten aanwezig zijn. Ze kijken altijd op de klok, afhankelijk als ze zijn van treintijden. Ik kan inderdaad niet na college nog even een filmpje pakken of lang blijven hangen voor een biertje. Wél reis ik ruim drie uur voor één college, dat dan ook nog de moeite waard is.

Treinreizen geeft me een gevoel van vrijheid. Elke keer als ik in een coupé stap, weet ik waarvoor ik het doe: die meestertitel. Ik ben dus misschien niet in vijf minuutjes op de campus met de bierlucht van de vorige avond nog in mijn haar, maar een ‘echte’ student ben ik wel degelijk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.