Warmlopen voor Graduate School

De O&O-vergadering van vandaag werd grotendeels in beslag genomen door de reacties op de haalbaarheidsstudie Graduate School in Den Bosch. Conclusie: de fracties zijn goed te spreken over de plannen, maar er is nog veel timmerwerk nodig.

“Ik merk dat er enthousiasme is, maar ook zorg.” Zo concludeert rector Philip Eijlander na de eerste ronde. Hij wordt direct gecorrigeerd door Bartel van de Walle van fractie ABVA-KABO: “Wij zijn enthousiast hoor, niet zozeer bezorgd…”

Go / No Go
Er wordt nog volop gesleuteld aan het businessplan voor wat de ‘Brainport Graduate School for Data Science & Entrepeneurship’ (werktitel) gaat heten. Opzet is om per 1 september van dit jaar te starten met een Master; exact een jaar later volgt de Bachelor-variant. Overigens: locatie van de opleidingen is niet uitsluitend Den Bosch. Studenten zitten ook in Tilburg en Eindhoven. “Om alles tijdig te realiseren is er vaart nodig maar uiteraard ook zorgvuldigheid,” zegt Eijlander. Tempo is bijvoorbeeld geboden om de accreditaties voor de opleidingen tijdig rond te krijgen. “We gaan al in een vroeg stadium in gesprek met de NVAO. We laten hen meekijken met onze plannen. Zo kunnen we voorzien of we de gewenste accreditaties al dan niet krijgen.”

Een aantal fracties vraagt naar de planning. Die is nog enigszins vaag. Eijlander geeft aan dat er nog geen concreet tijdstip voor de definitieve ‘Go’. Daarvoor is er nog te veel onzeker, waaronder de financiering en de uiteindelijke geschiktheid van de locatie Mariënburg in Den Bosch. Ook het moment waarop gestart wordt met een wervingscampagne voor studenten ligt daardoor nog in het ongewisse. “Dat is een beetje lastig,” erkent Eijlander. “We zullen op enig moment moeten starten met werving terwijl de accreditatie nog niet rond is.”

Studenten
Veel vragen gaan over de toekomstige inschrijvers voor de Graduate School. Een belangrijk aspect daarbij is het onderscheidend vermogen van de opleidingen. Eijlander: “We denken met name aan scholieren uit de profielen ‘Economie en Maatschappij’ en Natuur en Techniek’. Het is uiteraard zaak om zo veel mogelijk een niche in de markt te zijn. Er is straks veel aanbod van data science-studies, zowel nationaal en internationaal. We zoeken een goede mix van maatschappelijke, economische en technische aspecten.”

Een bron van zorg is ‘kannibalisme’. In hoeverre zorgt de Graduate School voor overlap en snoept zij straks studenten weg bij bestaande TiU-opleidingen? “Ik denk dat dit meevalt. Er zullen studenten kiezen voor Den Bosch in plaats van Tilburg, maar ik denk dat de aanzuigende werking een stuk groter is.” De rector geeft aan dat alle Tilburgse faculteiten een commitment aangaan om de Graduate School tot een succes te maken. Eventuele kleine verliezen nemen zij daarbij voor lief. “Let wel: de Graduate School is een verrijking van onze mogelijkheden, geen beperking.”

Tot zo ver een aantal Onderwijs- en Onderzoek-aspecten van de Graduate School. Samenvattend: een plan dat stevig op de rails staat en waar betrokkenen energie uit putten. Donderdagochtend komt de haalbaarheidsstudie aan bod in de DB-vergadering. Ook daarvan weer een verslag op onze site.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.