Koppen in het zand!

Sommigen denken dat ik geweldig intelligent ben. Ik help ze graag even uit de droom. In werkelijkheid steek ik amper uit boven de lauwe middelmaat. Toch ben ik slim genoeg om met 100% zekerheid te kunnen vaststellen dat andere mensen nog veel dommer zijn.

Bijvoorbeeld de Tilburgse politici Cécile van Berkel, Bart van de Camp en Mieke Heuvelmans. De eerste deed maandagavond de oproep “om het in de toekomst niet meer over Midi te hebben”. Een pak van het hart voor haar collega’s. Volgens Bart helpt doodzwijgen om “het dossier uit je hoofd te zetten”. Mieke zucht: “Ik zal blij zijn als we kunnen zeggen: we zijn er vanaf.” En, waar zijn we dan precies vanaf? Van een dikke 9 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

Midi is een voormalige bioscoop. Laten we er een mooi theater van maken, zeiden B&W in 2007. Het is het begin van een hoop ellende. Nog tijdens de verbouwing ? die stukken duurder uitvalt dan beraamd – kiest de beoogde uitbater het hazenpad. Burgemeester Ruud Vreeman, theaterliefhebber, houdt informatie achter over de torenhoge extra kosten. Hij moet vertrekken, net als twee wethouders. Long story short: het prestigieuze theater is klaar maar blijkt niet exploitabel. In 2014 verkoopt de gemeente het voor een schijntje aan een projectontwikkelaar.

Verbouwingskosten: om en nabij 10 miljoen euro. Verkoopopbrengst: € 1.312.500,-. Maar wat blijkt? Van die ‘eieren voor je geld’ gaat nog ruim zes ton af. Het dak lekt, er is vocht in de kelder, er ligt nog een factuur van de makelaar en er zijn administratiekosten voor planschade-onderzoek en wijziging van het bestemmingsplan. Conclusie: ruim 9 miljoen euro is weg. Verdampt in een Tilburgse schandaalaffaire. En de gemeenteraad wil er liever niet meer over praten.

Ik vind het maar vreemd. Het heeft veel weg van de kleuter die een ruit breekt en met de vingers in de oren roept: “Ik ben er niet, hoor!” Van je vriendin die vreemdgaat en zegt: “Laten we het er nooit meer over hebben.” Geld verspillen, de planning verknallen, goedgelovig zijn, fouten maken, domme keuzes, achterbaks doen, doofpot- als werknemer, lid van de voetbalclub, ouder of geliefde kom je er niet mee weg. Als Tilburgse politicus blijkbaar wel.

Frank van den Nieuwenhuijzen

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.