Promoveren als student

Vanaf 1 januari 2016 kun je ook als student promoveren. De universiteit zorgt in dat geval voor een beurs. Minister Bussemaker (OCW) stuurde de plannen voor een pilot vandaag naar de Tweede Kamer. Dat schrijft NRC.

Nu zijn promovendi nog werknemer van de universiteit (als assistent in opleiding) of doen ze het in hun eigen tijd (als buitenpromovendus). De maatregel van Bussemaker houdt in dat je na je bachelor- en masteropleiding ook kan promoveren terwijl je formeel ‘student’ blijft. De constructie was nog niet mogelijk in Nederland, maar al wel in omringende landen. De minister hoopt zo Nederlandse studenten in eigen land te houden voor promotieonderzoek.

De promotiestudenten krijgen in het experiment een beurs van de universiteit. Het uitgangspunt van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is dat de beurs hetzelfde bedraagt als het salaris van de assistent in opleiding. Maar de promotiestudent heeft ? in tegenstelling tot de aio’s ? geen onderwijstaken en kan dus sneller promoveren. Het ministerie heeft bepaald dat er maximaal 2000 promotiestudenten mogen deelnemen aan het experiment, dat maximaal acht jaar duurt. Wie is gepromoveerd, mag worden vervangen. Universiteiten die willen deelnemen aan de proef moeten zich voor 1 november aanmelden.

Het experiment is niet onomstreden. Critici vrezen dat het promotieklimaat zal verslechteren en wijzen erop dat een student-promovendus geen uitkeringsrechten of pensioen opbouwt omdat hij geen arbeidscontract heeft. Gedurende het experiment wil het ministerie ongewenste effecten bijhouden. Zo mag de kwaliteit van promoties niet dalen. Ook mogen universiteiten de proef niet gebruiken als kostenbesparing. Bij misbruik kan het ministerie trajecten tussentijds stopzetten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.