José van Dijck nieuwe president KNAW

José van Dijck volgt Hans Clevers op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Van Dijck − hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de UvA – vindt het een eer om de KNAW de komende drie jaar te dienen. “Natuurlijk sta ik op de schouders van reuzen. Hans Clevers, Robbert Dijkgraaf en Frits van Oostrom hebben van de KNAW gemaakt wat het nu is: een eerbiedwaardig instituut, bevolkt door eminente wetenschappers die midden in de wereld staan. Ik zie er enorm naar uit om samen met alle leden de ramen van het Trippenhuis nog verder open te zetten.”

De liefde is geheel wederzijds. De selectiecommissie van de KNAW oordeelt: “José van Dijck is een vooraanstaand wetenschapper die vanuit een gedegen onderzoekstraditie een nieuw vakgebied – mediastudies − op de kaart heeft helpen zetten. Op basis van haar internationale aanzien, passie voor de wetenschap, bestuurlijke ervaring en sprankelende overtuigingskracht denken we dat José van Dijck als president de KNAW uitstekend zal vertegenwoordigen.”

Van Dijck is de eerste vrouwelijke president van de KNAW, die al sinds 1851 bestaat. Ze wordt op maandag 18 mei benoemd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.