Papa beslist over gezinsuitgaven

Wie heeft thuis de broek aan? Volgens micro-econoom Frederic Vermeulen is dat degene die het meest verdient. De partner met het hoogste loon – doorgaans de vader – heeft meer invloed op de financiën en de tijdsindeling van het gezin.  

Hoe worden beslissingen in het gezin genomen? Waar gaat de huishoudpot aan op? Prof. Dr. Frederic Vermeulen wijdt op vrijdag 4 maart zijn inaugurele rede aan dergelijke dagelijkse kwesties. Belangrijkste conclusie: de partner met relatief het hoogste loon heeft een grotere invloed op de beslissingen binnen het gezin.

Vermeulen gebruikte een nieuw micro-economisch model dat afwijkt van de modellen in de standaard micro-economische literatuur. Het standaardmodel gaat ervan uit dat een gezin altijd als één geheel beslissingen neemt. Maar Vermeulen concludeert juist dat er wel degelijk een rolverdeling bestaat. De partner die het meeste verdient, heeft meer te zeggen over gezinsbeslissingen zoals de verdeling van geld en de indeling van de tijd. “In veel gezinnen verdient de man nog altijd meer dan de vrouw, en dus zal de vader uiteindelijk een zwaardere stempel op besluiten drukken ”, aldus Vermeulen.  

In hoeverre dit tot conflicten leidt, is in elk gezin anders, zegt Vermeulen. “Het kan zijn dat er verschillende ideeën bestaan over bijvoorbeeld de verdeling van geld. De man wil meer geld aan het huis besteden, de vrouw juist aan kleding en speelgoed voor de kinderen. Of de ene partner heeft meer behoefte aan vrije tijd dan de andere. In zo’n geval is de meest verdienende partner het vaakst aan zet.”

Vaders wil is dus nog steeds wet? Zo ver wil Vermeulen absoluut niet gaan. “Keuzes blijven altijd een compromis waarbij beide partners water bij de wijn moeten doen”, benadrukt hij. “In mijn onderzoek komen vaders niet naar voren als dictators die hun voorkeuren opleggen aan de rest van het gezin. Aan de uiteindelijke beslissing ligt een complexe interactie tussen partners en andere factoren ten grondslag. Zo is het economisch efficiënt voor het gezin om de partner met het hoogste loon ook meer uren buitenshuis te laten werken terwijl de partner met het lagere loon meer tijd spendeert aan de kinderen of andere huishoudelijke taken die geen direct inkomen genereren.” [LS]   

 Prof. Dr. Frederic Vermeulen spreekt zijn inaugurele rede ‘Over kinderen en collectieve keuzes’ uit op vrijdag 4 maart 16.15 in de aula van Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.