Dure tweede master voor Tilburgse studenten

Tilburgse studenten die een tweede master willen volgen, betalen daar vanaf volgend jaar bij de meeste studies 10.644 euro voor. Bij een tweede bachelor gaat het veelal om 6546 euro. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd in het opleidingenoverzicht 2011-2012.

Per 2010 is de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek aangepast waardoor Europese (EER) studenten die een bachelor- of masteropleiding volgen en inschrijven voor een tweede bachelor- of masteropleiding het instellingstarief moeten betalen, wanneer ze al een soortgelijke graad op zak hebben.

Voor studenten die in 2009-2010 hun diploma hebben behaald en zich per 1 september inschreven hebben voor een tweede opleiding, heeft de UvT net als veel andere universiteiten nog een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering was opgenomen omdat studenten voor 1 september 2010 onvoldoende op de hoogte waren van de wetsaanpassing.

Studentenfractie Sam heeft het College van Bestuur geadviseerd om de nieuwe regeling voor de instellingscollegeldtarieven niet goed te keuren, maar stond daarin alleen. De medewerkersfracties Abvakabo, Onafhankelijken en studentenfractie Front gaven een positief advies.

Jacco Weijers, vice-voorzitter van Sam: “Wij zien graag een standaard uitzondering. Studenten moeten kunnen studeren tegen het wettelijk tarief en niet tegen het instellingstarief.” Collegevoorzitter Hein van Oorschot gaf tijdens de Universiteitsraad, zich aan de wet te moeten houden. Weijers: “Maar vorig jaar was hij ook niet aan die wet gebonden. Ik denk dat dat met de bezuinigingen te maken heeft.”

Studenten die willen ontkomen aan het hoge instellingstarief hebben een ontsnappingsroute. Weijers: “Studenten die nog geen diploma hebben en al inschrijven voor een tweede opleiding vallen onder het wettelijk tarief. Je kunt je na je bachelor dus het beste meteen voor meerdere studies aanmelden. Wel loop je dan het risico op een langstudeerdersboete.”

Het instellingstarief is gebaseerd op verschillende zaken, waaronder het aantal contacturen, de oppervlakte van de collegezalen, welke professoren les geven en dergelijke.

Nu.nl schreef eerder dat bachelorstudenten in Tilburg 2598 euro moesten betalen en masterstudenten 6546 euro. Deze cijfers zijn onjuist. Nu.nl baseert zich op enkele studies van de faculteit FGW (onder meer de bachelor wijsbegeerte en de master filosofie). Faculteiten mogen als ze dat willen lagere collegegelden vragen.

Het wettelijk collegetarief voor 2011-2012 bedraagt 1713 euro.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.