Er was eens…

“Tussen 800 en 1000 was Karel V koning van Europa en ook van Nederland. Dat was hij, omdat de andere vier Karels er geen zin in hadden, of verhuisd waren, of dood. Het was erg onrustig in het land aangezien er voortdurend van allerlei vreemd volk kwam binnenvallen, zoals de Noormannen en de Klingons. Die kwamen plunderen. En moorden en verkrachten. En kattenkwaad uithalen. De Romeinse keizer Justitianus… nee Julianus… nee Jodokianus… nou ja, in elk geval iemand die eindigt op anus, maar dat doet eigenlijk iedereen… Nou die Romeinse keizer dus, die vond dat helemaal niet tof, want hij was net bezig de Wet der Twaalf Tafelen samen te stellen, en hij had toch al grote moeite met de tafelschikking, terwijl al dat vreemde volk ook nog eens wilde blijven mee-eten. Met hun rare eetgewoontes en hun onsmakelijke diëten. Maar goed, hoe dan ook, ondertussen had Hugo de Groot de Hollandse School opgericht, een heel mooie school waar hij elke dag met veel plezier ging lesgeven over het juridisch-humorisme, of zoiets. Hij nam dan een kist vol boeken mee die hij had geleend via het leenstelsel dat was uitgevonden door zijn achterneef Karel de Grote, die leenheer was en Hugo dus leenman en zijn vrouw ook. Niet veel later (maar toch wel een beetje) vond Hugo ook nog het natuurrecht uit, en allerlei milieuactivisten vonden dat heel erg tof, en zij richtten de Partij voor de Dieren op, en de Partij voor de Planten, en Boer zoekt Vrouw. En zo was er voortdurend wat te beleven op de planeet Zork.”

Intussen zit ik hier op aarde tentamens Rechtsgeschiedenis A na te kijken. Bij welke vraag bovenstaand antwoord hoort? Maakt niet uit, kies er maar een. Na een ochtend nakijken ben ik punten gaan geven aan studenten die weinig taalfouten hadden gemaakt. Later in de middag ging ik punten toekennen voor mooie handschriften. En leuke namen. Tegen de avond was het aantal punten in belangrijke mate afgestemd op het aantal ongebruikte regels per tentamenblaadje.

Binnenkort het tentamen Rechtsgeschiedenis B. Ik hoop dat er dan weer Efteling-zegels zijn. Leuk als bonuspunten voor de studenten. Voor een middagje naar het Sprookjesbos. Het schijnt dat dat bos zal worden uitgebreid met een nieuw sprookje, waarschijnlijk “De nieuwe kleren van de keizer”. Welke keizer dat is? Maakt niet uit, kies er maar een.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.