‘Crisis niet alleen schuld banken’

Volgens de Tilburgse hoogleraar Johan Graafland en de filosoof Bert van de Ven is een moreel beroep op de banken niet genoeg om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. De wetenschappers onderzochten het verantwoordelijkheidsgevoel van werknemers in de financiële sector, meldt de website Econtrack.

In de ogen van velen is de kredietcrisis ‘de schuld van de banken’. Door hun hebzucht en graaicultuur is uiteindelijk de ‘gifcocktail’ ontstaan die de financiële sector heeft laten exploderen. ‘Een vreemde diagnose’, stelt Van de Ven. ‘Want als eigenbelang een probleem is, hoe kan het dan zijn dat we er zo aan gewend zijn geraakt dat juist dit eigenbelang het belangrijkste motief is voor economisch handelen?’

Volgens de wetenschappers is de vrije markt-ideologie dusdanig doorgeschoten, dat medewerkers in de financiële sector een ‘blinde vlek’ hadden voor de fouten in het systeem. ‘De heersende opvatting is dat vrije markten zichzelf corrigeren als er producten ontstaan die niet rationeel zijn, en deze producten – in dit geval risicovolle financiële constructies – vanzelf zullen verdwijnen. Dat geloof heeft er voor gezorgd dat toezichthouders terughoudend waren om in te grijpen’, zegt Van de Ven.

Om een volgende kredietcrisis te voorkomen is er dus meer nodig dan slechts een moreel beroep op het bankwezen. De overheid en toezichthoudende instanties zouden volgens de onderzoekers scherp in de gaten moeten houden of hevige concurrentie tussen banken onderling niet leidt tot het nemen van onverantwoorde risico’s. De toezichthoudende instanties zouden in dat geval aanvullende solvabiliteitseisen kunnen stellen of bepaalde risicovolle transacties moeten verbieden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.