Topdrukte bij Studystore

Er heerst flinke bedrijvigheid bij Studystore. De boekwinkel op de campus krijgt deze week honderden dozen met boeken aangeleverd. Vandaag kwamen er al 20 pallets aan, goed voor 200 dozen en een paar duizend boeken. Woensdag komt opnieuw een grote lading.

De boekhandel moet alles op tijd hebben uitgepakt. Filiaalmanager Koen Gijsbers verwacht dat de meeste studenten 27 augustus, op de eerste collegedag, massaal hun boeken komen kopen.

Over wat voor getallen hebben we het?

“Het gaat om flinke stapels. Zo krijg ik duizend wetboeken geleverd. Een paar jaar geleden heb ik uitgerekend hoeveel boeken we verkochten, ongeveer 40.000 stuks. Op de eerste collegedag hebben we vaak 1000 kassa-transacties. Dan staan de studenten in de rij.”

Kopen alle studenten hun boeken via de fysieke winkel?

“Nee, dit jaar kunnen studenten voor het eerst via internet bij Studystore bestellen. Die boeken worden dan thuisgestuurd vanuit ons magazijn in Veldhoven. Verder kopen sommige studenten hun boeken via een studievereniging. In Nederland kennen we een vaste boekenprijs. We mogen aan een particulier niet zomaar korting geven. Maar als we boeken in bulk aan een non-profitorganisatie verkopen, zoals een studievereniging, kunnen we tien procent korting geven. De verenigingen berekenen die korting weer door aan de kopers.

Topdrukte bij jullie in augustus. En daarna?

“Het blijft dan relatief rustig tot januari. Dan start het tweede semester. We verkopen dan nog eens zestig procent van de aantallen die we nu verkopen.”

Hoe staat het met de opkomst van het e-book?

“Studieboeken die de UvT-studenten nodig hebben, zijn nog niet als e-book uitgebracht. Digitaal studeren is ook niet ideaal. Je kunt het boek niet snel doorbladeren, je kunt geen zinnen onderstrepen. Maar ik vermoed dat het aantal –ebooks over een jaar of vijf wel een vlucht zal nemen. Misschien komen de uitgevers dan ook met interactievere varianten dan nu.”

Sinds kort verkoopt Studystore Tilburg ook tweedehands boeken?

‘Inderdaad, maar dat gebeurt nu nog op zeer kleine schaal. Het gaat om boeken die niet van druk zijn veranderd. Studenten kunnen die kopen voor zeventig procent van de nieuwprijs. De verkoop van de tweedehands boeken, wordt dit jaar uitgerold naar de overige vestigingen van Studystore in Nederland. Studenten kunnen straks het ISBN-nummer op de site intypen en zien dat of Studystore het gebruikte boek wil hebben. Ze krijgen dan veertig procent van de nieuwprijs cash terug.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.