Dissertatieprijs voor Nadezhda Purtova en Yana Avramova

Dissertatieprijs voor Nadezhda Purtova en Yana Avramova

Tijdens de opening van het academisch jaar werd de dissertatieprijs uitgereikt voor het beste proefschrift. Dit jaar waren er twee winnaars. Nadezhda Purtova voor haar dissertatie Property rights in personal data: A European perspective en Yana Avramova voor haar dissertatie How the mind moods. Univers belt met Avramova over haar prijs.

Gefeliciteerd met de dissertatieprijs!
‘Bedankt. Het is een hele grote eer om deze prijs te ontvangen. Het is een fantastisch gevoel om zo veel waardering voor mijn werk te krijgen.”

Wat heb je onderzocht?
“Ik heb bekeken in hoeverre onze stemming bepalend is voor de manier waarop we naar bepaalde dingen kijken. Mijn conclusie is dat we meer aandacht voor de context van een situatie hebben wanneer we in een positieve bui zijn, dan wanneer we verdrietig zijn. Bij de beoordeling van fouten van mensen bijvoorbeeld, ben je minder geneigd de schuld bij hen te leggen en meer naar omgevingsfactoren te kijken als je in een positieve stemming bent. Een positief humeur werkt op die manier als een soort spotlight.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Stel je een ober voor die een dienblad vol met drankjes laat vallen. Als je je rot voelt heb je de neiging te focussen op in dit geval de ober: hij is onhandig. Zit je beter in je vel, dan zul je waarschijnlijk ook zien dat de vloer nat is en zul je dit in je beoordeling van de situatie meenemen.”

Wat is er zo fascinerend aan dit onderwerp?
Mensen zijn altijd in een min of meer positieve of negatieve bui en daarom is het is fascinerend om te ontdekken hoe humeur je perceptie, oordeel en gedrag kan bepalen. Je humeur beïnvloedt cognitieve processen op een zeer basaal niveau.”

Hoe is je promotietijd verlopen?
“Ik heb er vooral erg van genoten. Mijn promotor Diederik Stapel was een constante bron van inspiratie en steun. Mijn dissertatie is bovenal het resultaat van onze goede samenwerking.”

Yana Avramova (1981, Bulgarije) behaalde haar bachelor in psychologie in Sofia University St. Kliment Ohridski in Sofia. Haar master in sociale psychologie verkreeg zij aan de Universiteit van Groningen.Zij werkt nu als postdoc bij de afdeling Sociale Psychologie van de Universiteit van Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.