Onderzoekscultuur universiteit onder de loep ?

De commissie die onderzoek doet naar de werkwijze van Diederik Stapel, moet zich ook een idee vormen van de werkwijze en de onderzoekscultuur die mogelijk hebben geleid tot de fraude om zo herhaling te voorkomen. Dat staat in de opdracht die de commissie van rector magnificus Philip Eijlander heeft gekregen.

Eerder werd al bekend dat de commissie opdracht had om volledig in kaart te brengen bij welke publicaties van Stapel gefingeerde data zijn gebruikt. De commissie moet uiterlijk eind oktober een rapport uitbrengen.

In de commissie zitten de Nederlandse psycholinguïst Pim Levelt, Marc Groenhuijsen, hoogleraar bij FRW en Jacques Hagenaars, emeritus hoogleraar bij FSW.

Levelt was van 2002 tot 2005 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van 1980 tot 2006 was hij tevens actief als hoogleraar in de psycholinguïstiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is Levelt bekend als directeur van het Max-Planck-Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. In juni 2011 werd Levelt vereerd met de  ‘Orden Pour le mérite for Sciences and Arts’.

Hagenaars was van 2000 tot 2005 decaan bij FSW. Hij heeft zijn sporen in de wereld van Statistiek en Methoden verdiend in verschillende functies. Zo was hij eerder wetenschappelijk (hoofd)medewerker bij de vakgroep Statistiek en Methoden van de UvT, later werd hij aangesteld als hoogleraar Methodenleer. In 2009 ging Hagenaars met emeritaat.

Groenhuijsen is hoogleraar bij de faculteit rechtswetenschappen. Hij won eerder de Dr. Hendrik Mullerprijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, een tweejaarlijkse bekroning voor een onderzoeker die een belangrijke of waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de gedrags- en maatschappijwetenschappen. Tevens is hij verbonden aan Intervict.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.