Zijlstra ziet niets in collegegeldvrij besturen

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) ziet niets in het voorstel voor collegegeldvrij besturen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het aantal uitloopjaren dat studenten in het kader van de Wet verhoging collegegeld langstudeerders krijgen, voldoende is om andere activiteiten te kunnen ontplooien, zoals het vervullen van bestuursfuncties, participatie in de medezeggenschapsraad of het ondernemerschap.

Tevens zou het plan leiden tot extra administratieve lasten voor de instellingen.  Zijlstra: “Zij moeten een regeling
vaststellen die zij hanteren om te bepalen wanneer de niet-ingeschreven student aanspraak kan maken op het profileringsfonds. Daarnaast moeten ze een overeenkomst met de student sluiten. Het voorstel leidt tevens tot een groter beroep op het profileringsfonds en het creëert een uitzonderingscategorie. Het kabinet streeft juist naar vermindering van regels.”

Zijlstra reageert in zijn brief op vragen van de Tweede Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D’66). Zij hadden een voorstel ingediend voor een wetswijziging. Studenten die fulltime bestuursactiviteiten verrichtten en daardoor geen onderwijs kunnen volgen, zouden zich kunnen uitschrijven aan de universiteit, terwijl ze voor hun bestuurswerk wel geld uit het profileringsfonds kregen, aldus het plan. Daardoor zouden ze minder snel onder de langstudeerregel vallen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.