‘Miljoenennota loopt achter de feiten aan’

Volgens de Tilburgse economen Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger moeten politici een heldere visie hebben over Europa, de euro en de rol van Nederland. De miljoenennota is in feite al achterhaald omdat de situatie in Europa inmiddels dusdanig veranderd is, dat directe actie nodig is, zeggen de heren voor de camera’s van Omroep Brabant.

“Rutte heeft geen goed verhaal over welk een grote welvaart de euro ons heeft gebracht”, zegt Lans Bovenberg. “Hij moet Nederland veel meer duidelijk maken hoe belangrijk de euro is en welke rol Nederland daarin gaat spelen. Er staat veel op het spel.”

Volgens Eijffinger is de miljoenennota op dit moment al achterhaald door de recente euro-ontwikkeling. Nederland moet zich veel actiever opstellen in de euro-kwestie. “We missen leiderschap in Europa, zowel van de Nederlanders, als de Fransen en de Duitsers, maar ook van de bestuursvoorzitters van de grote bedrijven bijvoorbeeld. Politici roepen oneliners zoals ‘Griekenland moet uit de euro!’, maar dat is veel te gemakkelijk.
Eijffinger zet zijn betoog voor investeren in Griekenland kracht bij door een vergelijking met drie jaar geleden te maken. Toen was er een bankencrisis in Amerika, nu een landencrisis in Europa. “Zonder steun kan er een diepe recessie ontstaan, waarbij ook de inkomens en de pensioenen in een neerwaartse spiraal terecht komen.”

Lans Bovenberg, Sylvester Eijffinger, Dirk Brounen en Robeco-topman Roderick Munsters debatteerden gisteren voor een volle aula over de gevolgen van de Troonrede en de Miljoenennota.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.