Ook herkansing tentamen in buitenland

Studenten in het buitenland krijgen de mogelijkheid om een tentamenherkansing te doen. Dit heeft de rector Philip Eijlander toegezegd naar aanleiding van een voorstel van studentenfractie Front. Voorwaarde is wel dat studenten het tentamen veilig –dus zonder de kans op fraude- kunnen afhandelen.

Volgens Front lopen studenten die een voorjaarssemester in het buitenland studeren tegen het probleem aan dat ze niet kunnen deelnemen aan herkansingen. Faculteiten bezien het studeren in het buitenland als een eigen keuze, en wijzen verzoeken veelal af, aldus de fractie. Met de harde knip op komst worden studenten zo belemmerd in hun buitenlandambities.

Een oplossing zou kunnen zijn: zorg voor meer herkansingen, vindt Front. Maar daar wil de rector niet aan. Om het effect tegen te gaan dat studenten op de pof en onvoorbereid naar een tentamen gaan, is het beleid dat er een limiet zit aan het aantal herkansingen.

Mede in verband met de komst van de harde knip wil Eijlander tentamenherkansingen in het buitenland echter wel gemakkelijker maken, mits het tentamen veilig en goed kan worden afgenomen. Is dit niet mogelijk, dan kan de universiteit de mogelijkheid bieden om een extra mondeling tentamen af te nemen. Eijlander heeft toegezegd de faculteiten erop te wijzen deze regeling in hun examenregelingen op te nemen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.