Marcoen Cabbolet alsnog gepromoveerd

Onderzoeker Marcoen Cabbolet is eind september aan de Vrije Universiteit van Brussel alsnog ‘met grote onderscheiding’ gepromoveerd op nagenoeg hetzelfde proefschrift dat in Eindhoven voortijdig strandde. Promotor Harrie de Swart noemt het handelen van de Eindhovense universiteit een ‘blunder van jewelste’.

Begin 2008 annuleerde de Technische Universiteit Eindhoven kort voor de promotiedatum de promotie van Marcoen Cabbolet, nadat het proefschrift al door de promotiecommissie was goedgekeurd. Dit is zo ongebruikelijk dat het voorval de landelijke pers haalde.

Promotor Harrie de Swart: “Nadat de verantwoordelijke decaan uit een publicatie had begrepen dat de gepresenteerde theorie zich niet goed verdraagt met de standaardtheorieën uit de fysica, heeft hij, bang de goede naam van de TU/e te bezoedelen, niet de tot de promotiecommissie behorende collega’s gevraagd een oordeel te geven, waarna deze in een mum van tijd een negatief oordeel velden.”

Inmiddels is Marcoen Cabbolet gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel bij de de faculteit Logica en Wetenschapsfilosofie en is zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annalen der Physik. Cabbolet geeft in zijn proefschrift een theorie over het gedrag van antimateriedeeltjes, mocht experimenteel aangetoond worden dat deze deeltjes onder invloed van de zwaartekracht worden afgestoten.

“Het moge duidelijk zijn”, schrijft De Swart, “dat de verantwoordelijke personen aan de TU/e, en alle personen en instituties die achteraf hebben geprobeerd dit besluit goed te praten in plaats van eenvoudig vast te stellen dat de TU/e haar eigen procedures volledig aan haar laars heeft gelapt, een academische blunder van jewelste hebben begaan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.