Eijlander: ‘Aanbevelingen Levelt overnemen’

Rector magnificus Philip Eijlander is geschokt door de resultaten van het interim-rapport van de commissie Levelt – de commissie die onderzoek doet naar de Stapel-affaire. De aanbevelingen van de commissie worden overgenomen door de UvT.

“Het rapport bevestigt de ernst en omvang van deze ernstige zaak. Schokkend. Ongekend in zijn omvang, de duur, en raffinement. De commissie laat zien dat het nog ernstiger is dan gedacht. Dan denk ik vooral aan het persoonlijk leed bij promovendi, promotie en co-auteurs.”

Eijlander geeft aan blij te zijn met de snelheid waarmee de commissie haar rapport heeft gepresenteerd. De commissie legt de vinger op een aantal zere plekken, aldus de rector, en daar moet van geleerd worden. “Hoe kon dit gebeuren en zo lang onopgemerkt blijven? We hadden oplettender en kritischer moeten zijn.”

De aanbevelingen van Levelt worden overgenomen door de UvT, aldus Eijlander. “Zo moet gemikt worden op een stelsel waarin de drempel laag ligt om een klacht in te dienen.” Ook onderschrijft de rector dat onderzoeksdata transparanter en beter beschikbaar moeten zijn. Ten derde wordt er door Tilburg en Groningen aangifte gedaan van valsheid in geschriften.

“Het is van het allergrootste belang dat de samenleving kan blijven vertrouwen in de wetenschap. Deze universiteit maakt zich daar hard voor. Dat zijn we aan onze stand verplicht”, besloot de rector.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.