Intrekken doctorsgraad Stapel

Behoudt Stapel zijn doctorsgraad? De hete aardappel wordt doorgegeven tussen de Universiteit van Amsterdam en het ministerie van OCW. Er is geen duidelijke wetgeving en het is zeer zeldzaam dat een titel wordt ingetrokken: het kan alleen in geval van bewuste misleiding van de persoon zelf.

De commisie Levelt adviseert in haar rapport: “De UvA  zou nader moeten onderzoeken of de heer Stapel zijn doctorsgraad kan worden ontnomen van uitzonderlijk wetenschappelijk onwaardig gedrag.”

In een persbericht meldt de Amsterdamse universiteit echter: “De commissie Drenth komt tot de voorlopige conclusie dat niet aantoonbaar is vastgesteld dat met onderzoeksgegevens is gefraudeerd, mede omdat de data inmiddels niet meer beschikbaar zijn.” De UvA vraagt vervolgens  aan het ministerie van OCW welk juridisch instrument de UvA kan aanwenden om Stapel zijn doctorstitel te ontnemen. Ze nemen dus niet zelf de beslissing.

Bij het ministerie van OCW weten ze het antwoord op de vraag nog niet. “Maar de instelling die een diploma toekent is de instelling die het ook weer kan intrekken.” In dat geval gaat de UVA dus gewoon over de doctorstitel van Stapel.

Dat is ook de mening van Paul Zoontjens, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de UvT. “Het College van Decanen van de UvA heeft de titel verleend. De UvA staat dus garant voor deze graad. Zij moeten zorgen dat de graad zijn waarde behoudt en de lading dekt. Bij bedrog moet de UvA corrigeren. Dat is anders dan bij de InHolland fraude: toen konden de studenten er niets aan doen en konden de diploma’s dus niet worden ingetrokken. In ieder geval is het de UvA die moet beslissen, de commissie Levelt kan adviseren, en het ministerie staat erbuiten.” 

Schimmig blijft het. Paul Helbing, woordvoerder van de UVA: “Wij hebben de data niet meer, het gaat om de periode ’94 tot ’97. We kunnen dus niet bewijzen dat Stapel met gefingeerde data heeft gewerkt.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.