Andere fraudeurs: een overzicht

Diederik Stapel is niet de eerste wetenschapper die data fabriceert. Een kort overzicht van andere grote fraudeurs:

-De Zuid-Koreaanse onderzoeker Hwang Woo-suk sleepte miljoenen aan onderzoeksgelden binnen voor stamcelonderzoek. Hij claimde dat hij stamcellen kon klonen. Uiteindelijk bleek dat hij zijn resultaten verzonnen had en iedereen, inclusief gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften als Science, in de luren had gelegd. Hwang kreeg twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

-De Duitse natuurkundige Jan-Hendrik Schön, bekend van het Schön-schandaal. De natuurkundige van het gerenommeerde Bell Labs deed met zijn prestaties de wetenschappelijke wereld verbaasd staan en schopte het –net als Stapel- tot meerdere publicaties in Science. Hij bouwde plastic transistors, dwong niet-geleidende materialen tot supergeleiding en maakte als eerste een organische laser. Hij werd ontmaskerd omdat andere wetenschappers het vreemd vonden dat ze zijn experimenten niet met succes konden herhalen.

-De neuroloog H.J. Gelmers moest eind jaren ‘90 weg bij het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo nadat hij in opspraak was geraakt wegens fraude. Bij een onderzoek voor de farmaceutische industrie naar de werking van een medicijn (dipyridamol) tegen hersenbloedingen had hij gerommeld met patientaantallen, patiëntgegevens en geld. De fraude kwam aan het licht doordat zijn bevindingen sterk afweken van die van andere onderzoekers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.