Uraad stemt in met reorganisatieplan

Na een moeizaam verlopen Universiteitsraad hebben alle fracties uiteindelijk ingestemd met het door het CvB voorgelegde reorganisatieplan (pakket A).

De medewerkersfracties Onafhankelijken en Abvakabo hadden in eerste instantie verschillende bezwaren tegen het plan. Zo hadden beide partijen problemen met het aantal gedwongen ontslagen (8 medewerkers moeten gedwongen vertrekken, waarvan er al 2 een andere baan hebben).

Martin van Tuijl (Onafhankelijken): “We hebben verschillende keren aangedrongen op een absoluut minimum aan gedwongen ontslagen. Dat minimum is wat ons betreft nul. We zijn dus niet tevreden.”

De bezuinigingen en veranderingen bij de universiteit zijn opgedeeld in drie delen. Naast de bezuinigingen, bestaande uit pakket A (diensten) en pakket B (faculteiten), is er ook sprake van een  verbetertraject (pakket C).  Bij pakket C gaat het er vooral om de samenwerking tussen faculteiten en diensten te verbeteren. Er zijn werkgroepen opgericht die zich over vier dienstverleningsgebieden buigen: Onderwijsondersteuning, Communicatie & Marketing, Human Resources (HR) en Internationalisering.

De medewerkersfracties wilden graag dat ook aan deze werkgroepen een bezuinigingsdoelstelling wordt opgelegd. “Pakket C gaat ongetwijfeld ook personele consequenties hebben. Daarom willen we graag  de toezegging dat pakket C onder het reorganisatieprotocol wordt ondergebracht,” aldus van Tuijl.

Hein van Oorschot deed hierover namens het Colege van Bestuur nog geen toezeggingen. “We hebben bewust geen zware taakstelling opgelegd. Wel hebben we de werkgroep om een scenario gevraagd. Wat gebeurt er als ze tien procent zouden moeten bezuinigingen op hun werkveld?”

Nadat Van Oorschot beloofde dat de procedure met betrekking tot pakket C in een volgend overleg verder zou worden wordt besproken, ging de Universiteistraad akkoord met de inhoud van het reorganisatieplan (pakket A).

Omdat de Universiteitsraad nu akkoord is met het reorganisatieplan en er ook geen aanwijzingen zijn dat pakket C zal leiden tot een groot aantal herplaatsingen, werd de bij de UvT geldende vacaturestop door Van Oorschot meteen opgeheven. Dat betekent dat vanaf 5 november ook externe kandidaten weer kunnen reageren op eventuele vacatures.

Een vacature wordt vanaf nu altijd eerst één week intern opengesteld. Onder interne kandidaten worden zowel de medewerkers met een vast als medewerkers met een tijdelijk dienstverband verstaan. Als er zich binnen een week interne kandidaten melden voor een vacature wordt eerst met hen de sollicitatieprocedure doorlopen.

Nu de vacaturestop is opgeheven kunnen directeuren ook weer zelf beslissen of zij een tijdelijk dienstverband willen verlengen of omzetten in een vast dienstverband. Wel is daarbij belangrijk dat de dienst ook voldoende budget heeft om tijdelijk personeel in dienst te houden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.