Siegwart Lindenberg: ‘mensen imiteren gedrag van anderen’

Siegwart Lindenberg: ‘mensen imiteren gedrag van anderen’

Politieke, economische, en culturele leiders doen er goed aan om respect te tonen voor fatsoennormen. Hun gedrag beïnvloedt namelijk het gedrag van andere mensen in de samenleving. Dat betoogde Siegwart Lindenberg , hoogleraar Cognitieve Sociologie vandaag bij zijn inaugurele rede aan de UvT.

De leefbaarheid van een maatschappij hangt er sterk van af of mensen bereid zijn iets voor het algemeen belang te doen door regels en normen te volgen. Vroeger dacht men hierbij vooral aan opvoeding. Maar nu blijkt volgens Lindenberg dat de bereidheid om regels en normen te volgen ook sterk afhangt van wat we zien dat anderen doen. Niet alleen dat we anderen imiteren, we laten onze hele normatieve oriëntatie door het gedrag van anderen beïnvloeden. Als anderen een bepaalde norm niet volgen, dan verhoogt dat de kans dat wij een heel andere norm ook niet volgen.

Mensen reageren daarbij proportioneel. Als anderen een norm een beetje overtreden, dan zullen wij een andere norm ook slechts een beetje overtreden; zien wij een grotere overtreding, dan is de kans groot dat wij dat ook doen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.