‘Universiteit Groningen lokt scholieren met drank’

Haagse middelbare scholieren maken massaal misbruik van de voorlichtingsdagen van de Rijksuniversiteit Groningen. Die worden traditioneel voorafgegaan door feesten van Groningse studentenverenigingen. Leerlingen krijgen een dag vrij om naar de informatiedag te gaan, maar willen alleen feest vieren, stelt conrector Remco Vogel van het Maerlant Lyceum in Den Haag.

Elk jaar vragen en krijgen tientallen vwo-leerlingen vrij om de voorlichtingsdag te bezoeken. Zij zijn echter niet van plan om later in Groningen te gaan studeren, aldus Vogel in het Algemeen Dagblad. “‘Het gaat ze alleen om de feesten vooraf. Er wordt heel veel gedronken door 16- en 17-jarigen. Of ze zitten de volgende dag brak op de universiteit, of ze gaan helemaal niet. Ze geven het zelf ook toe: een lekker avondje uit en de volgende dag vrij.”

Het lyceum heeft de universiteit gevraagd om de voorlichtingsdag te verplaatsen van de vrijdag naar de zaterdag, maar die wil dat niet. Vogel: “De universiteit wil zo veel mogelijk leerlingen lokken. Het is een marketingstrategie die niet past in het onderwijs, het is moreel verwerpelijk.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.