Sijtsma: ‘UvT moet aanbevelingen Levelt wel overnemen’

Sijtsma: ‘UvT moet aanbevelingen Levelt wel overnemen’

De Universiteit van Tilburg heeft geen andere keuze dan de aanbevelingen van de commissie Levelt over te nemen. Als de universiteit iets anders zou willen, moet ze ‘geweldig goede argumenten moeten hebben en hard moeten maken dat de commissie Levelt het echt verkeerd ziet’.

Dat zei Klaas Sijtsma, decaan bij de faculteit sociale wetenschappen tijdens de vergadering van de faculteitsraad. De faculteitsraad wilde het graag met het faculteitsbestuur hebben over het rapport en de aanbevelingen.

Sijtsma: “We hebben het met het MT en de departementsvoorzitters over de aanbevelingen gehad. Met name bij psychologen ligt het openbaarmaken van onderzoeksdata gevoelig. Ze moeten het wel doen van hun vakverenigingen, maar die regel wordt massaal aan de laars gelapt. Je kunt allerlei meningen hebben over de aanbevelingen, maar we zitten in zo’n positie dat die meningen niet op prijs worden gesteld. De fraude van Stapel is hier opgemerkt. Dat betekent dat heel Nederland naar ons kijkt. Als we de aanbevelingen niet overnemen, wordt dat direct negatief opgepakt in de pers. Dan krijg je verhalen over Tilburg, waar ze werkelijk niets leren. Er wordt zeer kritisch naar ons gekeken.”

De universiteit werkt aan een nota, die ze ook wil voorleggen aan de commissie Schuyt. Dat is een commissie (voorgezeten door Kees Schuyt) die door de KNAW is ingesteld en die onderzoekt hoe onderzoekers uit verschillende disciplines omgaan met onderzoeksgegevens, en wat daaraan eventueel verbeterd kan worden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.