Dichten voor dummies

Last minute nog een sinterklaasgedicht in elkaar knutselen? Er zijn diverse rijm-sites die Pieten met een writers block helpen. Univers onderzocht de kwaliteit van die webgedichten.

Er zijn talloze sites die je sinterklaasgedicht volautomatisch voor je in elkaar knutselen. Tik wat hobby’s, de naam en het cadeau in van degene die op je lootje staat en hup, daar verschijnt een gedicht. Nouja, het is meer een lap tekst. Met een beetje mazzel rijmt het zelfs:

“Wie had dat ooit verwacht, deze boek geeft ook jou de nodige kracht”

Univers heeft geen enkel idee wat deze zin moet voorstellen, wat de maker ermee wil zeggen of wat de gedachte erachter is. Maar toch, wanneer je als cadeau ‘boek’ invult, is dit een van de zinnen die je kunt verwachten. Gelukkig is ook daar iets op bedacht. Op de meeste sites staat een knop waar je elke zin kunt veranderen. Wanneer je hierop klikt heb je de kans om op een niet totaal onrelevante zin te stuiten.

“De sint heeft lang moeten sparen, om dit boek voor je te kunnen vergaren”

Op deze manier knutsel je langzaam maar zeker alsnog een fatsoenlijk gedicht in elkaar. Eigenlijk maak je alsnog je eigen gedicht,  aangezien je de taalfouten en eigenaardigheden nog uit de tekst moet halen.

Ons advies aan dichters in spe: maak je eigen gedicht en gebruik een rijmwoordenboek en/of een stappenplan voor je gedichten. Mocht je echt geen inspiratie meer hebben, of een hele strakke deadline, dan kun je altijd nog terugvallen op de kant-en-klare sinterklaasgedichten.

Voor degene die er toch gebruik van wil maken:

http://www.sinterklaasfan.nl/gedichtengenerator.html

http://www.rijmhulp.nl/

http://www.dotsphinx.com/sinterklaas/gedichten/

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.