Helft jongeren wil geen zesjescultuur

De helft van de Nederlandse jongeren wil uitblinken en voorbij aan de zesjescultuur. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Excellentiemodel, jongeren over uitblinken’ van Platform Bèta Techniek (PBT).

De onderzoekers ondervroegen 1337 jongeren tussen 12 en 25 jaar. Het resultaat is het Excellentiemodel waarin vier verschillende types jongeren te onderscheiden zijn, namelijk Zelfbewuste Generalisten (39 procent), Gemaksgerichte Levensgenieters (34 procent), Berustende Volgers (16 procent) en Statusgerichte Toekomstplanners (11 procent).

“Jongeren hebben behoefte aan erkenning en beloning van topprestaties. Ze voelen nu weinig prikkeling om hoge cijfers te halen, iedereen krijgt namelijk toch hetzelfde diploma. De meeste jongeren vinden het jammer dat er geen ‘echte’ beloning gekoppeld wordt aan onderwijsprestaties. Je haalt het of je haalt het niet. Het zichtbaar maken van kwaliteiten door competitie blijkt voor veel jongeren een stimulans om beter te presteren. Ze willen zich onderscheiden en de beste zijn. Competitie maakt inzichtelijk hoe goed je het doet ten opzichte van anderen. Jongeren willen zich meer inspannen om hogere cijfers te halen als ze duidelijk weten wat er tegenover staat,” aldus de onderzoekers.

“Strenge selectie of loting zorgt voor een meer prestatiegerichte sfeer. Een toelatingsprocedure trekt vooral gemotiveerde jongeren die het echt willen en er hard voor willen werken. Dit zijn vaker jongeren met een duidelijk toekomstbeeld; ze weten wat ze willen en waar ze het voor doen. Het geeft jongeren het idee dat ze bijzonder en beter zijn dan anderen, omdat ze zijn toegelaten tot een bepaalde school of studie. Strengere selectie of loting zorgt er vaak ook voor dat jongeren meer worden gedwongen om bewust na te denken over wat ze willen.”

De UvT wil al langer gaan selecteren bij de poort.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.