Plek voor 400 bachelorstudenten bij Rechten

De faculteit rechten voert per september 2013 een numerus fixus in. Er is plek voor 400 bachelorstudenten. Die zullen allemaal decentraal geselecteerd worden. Voorwaarde voor invoering van de numerus fixus is wel dat alle universiteiten met een rechtenopleiding hieraan meedoen.

In de praktijk betekent het dat ongeveer negentig procent van de scholieren die in Tilburg rechten wil studeren, dit straks ook kan doen. De instroom in de bachelorfase is namelijk al jaren redelijk constant en schommelt rond de 450. Na een topaantal van 504 inschrijvingen in 2009 is de teller in 2010-2011 op 438 blijven steken.

De universiteit zal proactief goede studenten recruiteren in de regio, maakte decaan Randall Lesaffer bekend. Hoe er precies geselecteerd en gepromoot gaat worden, is nog niet duidelijk.
Stavros Zouridis (vice-decaan onderwijs): “We broeden nog op de selectiemogelijkheden. We hebben al een vrijwillige zelfselectietoets. Misschien moeten we die minder vrijblijvend maken.”
Lesaffer ging in op de promotiemogelijkheden en de vraag van de faculteitsraad om ook buiten de regio te recruiteren. “In Vlaanderen gaan hoogleraren op bezoek bij scholen, dat is een mogelijkheid. We richten ons bij de promotie eerst op de regio. Onze bacheloropleiding is kwalitatief ongeveer gelijkwaardig aan die van andere juridische opleidingen. Als je je toch extra gaat profileren buiten de regio, ben je lege hulzen aan het verkopen, iets wat de faculteit niet wil. Eerst moet je een kwaliteitsslag maken, dan kun je je als de beste profileren.”

Bij de faculteitsraad werd ook enige tijd gediscussieerd over de instroom van premasterstudenten, afkomstig van de Juridische Hogeschool (HBO). Die instroom vanuit HBO Rechten wordt beperkt tot 100 studenten in 2012 (en 80 studenten vanaf 2013). Om de geschikte studenten te selecteren komt er een kennistoets over strafrecht, staatsrecht en bestuursrecht. De faculteitsraad vroeg zich echter af of dit voldoende was, omdat je met zo’n toets het academische denkniveau niet kan toetsen. Volgens Zouridis is er echter geen valide methode om goed te achterhalen hoe het met het analytisch vermogen van de premasterstudenten gesteld is. Een essay zou te veel tijd kosten om te beoordelen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.