Tilburg zevende bij Sustainabul Award

De UvT is op een gedeelde zevende plaats geeindigd bij een verkiezing over de meest duurzame universiteit. Tilburg haalde 3 van de 24 punten. De Universiteit Maastricht haalde 12 punten er ging met de Sustainabul Award 2012 aan de haal.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de universiteit met het meest transparante en duurzame beleid. De uitslag is gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van Rank a Brand en Morgen, waarin alle 14 Nederlandse universiteiten zijn getoetst op transparantie en duurzaamheid.

De universiteiten zijn beoordeeld op zes deelgebieden. Management & Beleid (Tilburgse score 2/3), Onderwijs (0/1), CO2-uitstoot & Energie (1/8), Milieu (0/7), Duurzaam Inkopen & Fairtrade (0/4) en Nieuwbouw & Renovatie (0/1).

Bij Management & Beleid ging het onder meer om de vraag of de universiteit een MVO-beleid heeft, iets waar Tilburg inderdaad aan voldoet. Ook heeft Tilburg op haar website een aparte themapagina waar nieuws, onderzoeksinformatie en andere informatie over het thema ‘Duurzaamheid en Samenleving’ is samengebracht en kent de UvT het Tilburg Sustainability Centre en De Groene Leonardo’s.

Omdat Tilburg niet specificeert op welke wijze duurzaamheid deel uitmaakt van het onderwijs, krijgt ze in het deelgebied Onderwijs geen punten. Dat geldt ook voor CO2-uitstoot. De UvT publiceert niet of ze beleid heeft om CO2 uitstoot te reduceren, op de website en in de verslagen van de UvT wordt de CO2 voetafdruk niet weergegeven en de UvT communiceert niet over beleid om CO2 van het primaire energieverbruik te compenseren. Wel koopt de universiteit sinds 2009 groene stroom in.

Ook op het gebied van het Milieu scoort Tilburg volgens de onderzoekers geen punten. De UvT publiceert op de website en in de verslagen geen informatie over het milieubeleid, aldus de jury. Ook ontbreken cijfers over waterverbruik en besparing over het afgelopen jaar en publiceert de UvT bijvoorbeeld niet wat de omvang van het afval is.

De Wageningen Universiteit, de Open Universiteit en de Vrije Universiteit eindigden bij de verkiezing nog onder Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.