Reactie Eijlander op onderzoek commissie Levelt

Rector magnificus Philip Eijlander is niet verrast door de eerste resultaten van het detailonderzoek naar de fraude door Diederik Stapel, die door de commissie Levelt zijn gepresenteerd. Ik wist dat het omvangrijk was, omdat Diederik Stapel dat tegen mij had opgebiecht, begin september vorig jaar”. De commissie bekeek tot nu toe twintig publicaties en drie proefschriften. Bij minimaal twaalf publicaties is gefraudeerd, meer dan de helft dus. Tevens is bij alle onderzochte proefschriften met data gerommeld.

Eijlander zegt in een interview met Univers. “Natuurlijk schrik je weer als je naar de meer gedetailleerde bevindingen van de commissie kijkt. Het gaat om een omvangrijke fraude. Ik ben echter niet verrast. Ik had op basis van de gesprekken met Stapel en het interim-rapport van Levelt al een redelijk goed beeld hoe het zat. Overigens zitten er wel dubbelingen in. De proefschriften zijn gebaseerd op besmette publicaties.”

In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken door onderzoekscommissies van de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Tilburg bekeken. Een groot deel van die onderzoeken publiceerde Stapel in zijn Tilburgse tijd. Eijlander: “De Commissie Levelt heeft nu slechts een klein deel van de resultaten bekend gemaakt. Ik durf niet te beweren dat –als je alle 130 publicaties neemt- nog steeds de helft besmet is. Ik denk dat de commissie ook begonnen is met verdachte publicaties en proefschriften. Stapel heeft zelf kruisjes gezet bij een lijst met tijdschriftpublicaties.”

De commissie Levelt  (Tilburg) publiceert de tussentijdse resultaten eerder dan de commissies van Groningen en Amsterdam. Eijlander “We lopen inderdaad voorop. Maar we wilden niet wachten tot de andere universiteiten klaar waren met hun onderzoek. Dat zou de zaak onnodig vertragen. Nu kan iedereen meteen zien om welke papers en proefschriften het gaat. We zullen ook  de verschillende wetenschappelijke tijdschriften inlichten.”

Een definitief rapport van de gezamenlijke commissies over de omvang van de fraude zal waarschijnlijk rond de zomer verschijnen. Ook komt de Tilburgse Universiteit met een eigen rapportage, waarin staat hoe de aanbevelingen van de commissie Levelt zijn omgezet in acties. Eijlander weet nog niet precies wanneer die rapportage wordt gepubliceerd.

De universiteit neemt in ieder geval al de volgende maatregelen. Zo worden promovendi voortaan begeleid door twee personen en is Cyrille Fijnaut aangesteld als vertrouwenspersoon. Ook stelt de Faculteit Sociale Wetenschappen een wetenschapscommissie samen. De commissie heeft als taak onderzoekers te visiteren met betrekking tot zaken zoals dataopslag, volledigheid onderzoeksgegevens, nakoming van regels met betrekking tot privacy van proefpersonen, toegankelijkheid van gegevens en het ter beschikking stellen van gegevens.

Een van de proefschriften die gebaseerd zijn op frauduleuze data, is dat van Yana Avramova.  Opvallend is dat zij in september 2011, bij de opening van het academische jaar, nog de dissertatieprijs voor het beste proefschrift kreeg. Dit terwijl toen al duidelijk was, dat haar promotor Diederik Stapel mogelijk met data gesjoemeld had. Eijlander: ”Ik wist toen nog niet of het proefschrift van Yana ook besmet was. Ik kon en wilde haar de prijs niet onthouden. Toen duidelijk werd hoe het zat heeft zij zelf aangegeven geen prijs meer te stellen op de eer.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.