‘Soepele overgang van werk naar werk van het grootste belang’

‘Soepele overgang van werk naar werk van het grootste belang’

Dankzij de economische crisis bestaat het allang niet meer: je hele leven voor hetzelfde bedrijf werken. Er moet een soepele overgang komen van het ene werk naar het andere werk. Althans, dat betoogt promovenda Irmgard Borghouts-van de Pas. Zij presenteert vrijdag 20 april haar proefschrift in de aula van de UvT.

In het proefschrift vergelijkt Borghouts-van de Pas de afspraken en systemen die de werkzekerheid moeten bevorderen van vier Europese landen (Zweden, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Spanje). Het proefschrift trekt lessen uit de buitenlandse praktijk en geeft advies aan Nederlandse beleidsmakers.

Borghouts-van de Pas: “Ik heb objectief gekeken naar wat er in andere landen gebeurt. Ik ben daar heen geweest en heb interviews afgenomen, vanuit het perspectief om er in Nederland iets van te leren. Op basis van het verzamelde materiaal heb ik een elftal lessen samengesteld. Deze heb ik tijdens een expertbijeenkomst op het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid voorgelegd aan stakeholders: het ministerie, het UWV, de vakbonden en grote bedrijven.”

Borghouts-van de Pas stelt dat er in Nederland van een structureel van-werk-naar-werk (‘VWNW’) systeem geen sprake is: “de VWNW trajecten in Nederland zijn vaak ad hoc geregeld. Er is wel iets, maar alleen voor mensen met een sociaal plan. In de praktijk is dit vaak alleen voor werknemers bij grote bedrijven.”

Op basis van haar vergelijkingen concludeert ze dat de Nederlandse vakboden en werkgeversorganisaties een actieve rol moeten krijgen. CAO onderhandelingen moeten zich niet alleen richten op ontslagvergoedingen, maar ook op het vastleggen van VWNW trajecten. Daarnaast stelt ze dat een dergelijke ondersteuning voor iedereen beschikbaar moet zijn: ongeacht de grootte van het bedrijf of de duur van de werkzaamheden.

Ook werkgevers moeten een duit in het zakje doen. Zo storten werkgevers in Zweden bij het afsluiten van een transitie-akkoord een bepaald percentage van de loonsom in een fonds. Op deze manier sparen bedrijven wanneer het goed gaat, zodat in slechtere tijden geld beschikbaar is om mensen weer aan het werk te helpen.

Borghouts-van de Pas: “We kunnen wel discussiëren over ontslagvergoedingen, maar snel naar ander werk is de beste preventie. Als werkgevers actief bijdragen aan VWNW oplossingen kunnen werknemers sneller van de loonlijst af en hebben ze sneller een nieuwe baan; zo heeft iedereen daar baat bij.”

Irmgard Borghouts-van de Pas studeerde in 1998 af aan de UvT. Ze is nu werkzaam als senior onderzoeker bij ReflecT: het onderzoeksinstituut voor flexicurity, labour market dynamics en social cohesion van de universiteit van Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.