Bijbaan lastiger te vinden

Studenten worden op verschillende vlakken gedupeerd door de verslechtering van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Bijbanen Monitor 2012. Het is moeilijker om aan een bijbaantje te komen en de koopkracht is gedaald, blijkt uit onderzoek onder 1100 jongeren (van 13 tot 26 jaar).

Hoewel de salarissen zijn gestegen ten opzichte van voorgaande jaren, blijven ze achter bij de inflatie. Dat terwijl jongeren steeds meer afhankelijk zijn van hun salaris als inkomstenbron. Want ook ouders, studiebeurzen en toeslagen zijn getroffen door de crisis. Van het cliché beeld van de feestende student is steeds minder sprake, het grootste gedeelte van het inkomen gaat op aan vaste lasten.

Ton Wilthagen, directeur van UvT-onderzoeksinstituut Reflect dat zich bezighoudt met de arbeidsmarkt: “De druk op studenten neemt op verschillende vlakken toe. Maatregelen als de langstudeerboete verhogen de studiedruk, wat er toe leidt dat de participatie van studenten op andere vlakken daalt. Het inkomen daalt, maar studeren wordt steeds duurder. Studenten hebben echt een bijbaan nodig. Als ze die niet kunnen vinden, wordt de afhankelijkheid van hun ouders steeds groter.”

Het onderzoek bevestigt eerdere berichten over grotere psychische druk en de toename van Nederlandse studenten in België. Dat het studentenleven makkelijker is geworden, wil Wilthagen absoluut uit de wereld hebben. “De hedendaagse student komt niet onder een duurder studentenleven uit. Niet alleen de studie, maar ook sociale ontwikkelingen vragen om moderne apparatuur en middelen. Achterblijven is geen optie”, verdedigt hij de generatie.

De Bijbaan monitor is een jaarlijks initiatief van vacaturewebsite BijBanen.nl.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.