5000 portretten van moeders tijdens Incubate

Gisteravond presenteerde Incubate de opvolger van kunstproject ‘Play me, I’m yours.’ Vorig jaar  september werden piano’s door heel Tilburg verspreid, waaronder op de campus. Dit jaar wil Incubate de stad binnenstebuiten keren. Tilburg wordt het podium voor het beroemde kunstproject ‘Inside Out’.

De gedachte achter Inside Out Tilburg is simpel: ‘mensen maken kunst en de straten zijn de grootste galerie ter wereld’. Het succes van het project hangt af van de deelname van bedrijven en burgers. Iedereen kan in vier stappen meedoen: je neemt een portretfoto van een moeder, dan upload je de foto op de website van het project. Voor tien euro wordt de foto in New York op posterformaat afgedrukt en terug gestuurd. Het is daarna aan jou om het portret ergens op te plakken.

Incubate kiest dit jaar voor foto’s van moeders omdat “de kunstenaar graag wil dat een group action een origineel thema heeft. Het is een thema dat veel mensen zal aanspreken omdat iedereen een moeder heeft die wel extra in het zonnetje gezet zou kunnen worden.” Incubate zelf realiseert binnen de cityring enorme zuilen met beplakt met posters van moeders, de rest hangt grotendeels af van de betrokkenheid van vrijwilligers en bedrijven.

Met medewerking van de Tilburgse bevolking hoopt Incubate alle records te verbreken en minstens 5000 posters te verspreiden door heel Tilburg. Het project is kenmerkend voor Incubate. Tijdens het kunstproject ‘Play me, I’m yours‘ verspreidde het festival honderd piano’s door Tilburg. Met behulp van vrijwilligers stonden de piano’s een week in de stad.

Op de campus van de universiteit stonden ook enkele piano’s die veel door medewerkers en studenten bespeeld werden. De UvT wil dit nieuwe project ook naar de campus halen. In een tweet liet Hans van Driel, vice-decaan onderwijs van de faculteit geesteswetenschappen, weten dat de UvT ‘graag mee wil werken aan het project.’ Volgens hem valt er echter nog niet veel over te vertellen: “De UvT-campus wil graag een ‘landmark’ zijn, zoals meer plaatsen in Tilburg (zoals de schouwburg en Interpolis –  naar ik begrepen heb). Met de UvT wordt binnenkort overlegd hoe we dit kunnen vormgeven.” Van Driel wil met een paar mensen bekijken hoe de UvT-gemeenschap kan bijdragen aan dit project: “met 1400 medewerkers en grofweg 14000 studenten, moeten we toch een fraaie artistieke bijdrage kunnen leveren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.