Studenten steeds fanatieker

Studenten besteden meer tijd aan hun studie dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit ‘Tien Jaar Studentenmonitor Hoger Onderwijs’ van het Ministerie van OCW. Een onderzoek naar het studiegedrag en de sociaaleconomische positie van studenten.

Studenten in het wo besteden gemiddeld 33 uur per week aan hun studie, 11 uur meer dan in 2000. De tijd die zij ernaast aan werk besteden is gelijk gebleven. Ook het aantal gedreven studenten is toegenomen, het aantal studenten met onvoldoende inzet is afgenomen. Toch is nog negentien procent van de studenten niet voldoende gemotiveerd. 4 procent meer dan in het hbo. Het aandeel van mannen is hierin groter.

De heren zijn wel bezig met een inhaalslag op hun achterstand ten opzichte van vrouwen. Ook allochtone studenten doen het steeds beter. Hoewel de langstudeerder iets vaker allochtoon (24%) dan autochtoon (21%) is. De typische langstudeerder is een uitwonende man, doorgaans met minder inzet en minder contacturen dan andere studenten.

Over hun financiën is 40 tot 50 procent (zeer) tevreden. Ondanks dat het gemiddelde budget sinds 2008 krapper is geworden. De voornaamste inkomstenbron is nog steeds betaald werk. Andere inkomens uit de beurs, lening of ouderbijdrage zijn vrijwel gelijk aan elkaar. Een kwart van de studenten heeft een studielening.

De krappere financiën kunnen een reden zijn voor een afname in plannen voor het buitenland. Het aandeel studenten dat plannen heeft voor een verblijf in het buitenland is afgenomen van 75 naar 50%. Uiteindelijk doet slechts 15% van de studenten een deel van hun studie over de grens.

Aan de Studentenmonitor werkten jaarlijks gemiddeld 10.000 respondenten mee.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.