Complete bestuurlijke vernieuwing op UvT

Het komende jaar vertrekt er veel bestuurservaring bij de UvT. Niet alleen collegevoorzitter Hein van Oorschot en algemeen directeur Huub Dekkers kiezen voor een andere carrière, maar ook drie decanen vertrekken. Het gaat om Randall Lesaffer, decaan bij de Tilburg Law School, Ari de Ruijter, decaan bij de School of Humanities  en  Adelbert Denaux (decaan Tilburg School of Theology).

Lesaffer
Het mandaat van Lesaffer die dan vier en een half jaar decaan zal zijn geweest, loopt in 2013 af. Hij wordt opgevolgd door hoogleraar recht en informatisering Corien Prins.

Tegen Univers zegt Lesaffer dat hij weer gaat lesgeven. “Bij TLS is het traditie dat de decaan onder de zittende hoogleraren wordt geselecteerd en in beginsel (sinds 1992) drie jaar zitten. Mijn mandaat is na drie jaar verlengd met anderhalf jaar, dit in functie van de beschikbaarheid van mijn beoogde opvolger, Corien. Het is evenzeer traditie bij ons dat de decaan na afloop ook weer gewoon zijn leerstoel opneemt. Philip Eijlander is de enige uitzondering de voorbije decennia, doordat hij rector is geworden. Ik heb het decanaat graag en met volle inzet uitgeoefend, en zal dat het komende half jaar verder zo doen, maar ik kijk reikhalzend uit naar mijn terugkeer naar mijn eerste professionele ‘liefde’, onderwijs en onderzoek. Ik ga dus inderdaad weer meer colleges geven en heb plannen voor een of twee boeken de komende jaren.”

Overigens is Lesaffer ook als decaan les blijven geven, maar dat was beperkt tot een of twee vakken. Dat worden er dan weer vier of vijf.

De Ruijter
Arie de Ruijter vertrekt ook in 2013 als decaan bij de UvT. Hij heeft dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zijn vertrek staat gepland voor september 2013. “Men zal het dus nog een jaartje met mij moeten doen,” zegt hij.

Denaux
Ook Adelbert Denaux gaat met pensioen.  Hij vertrekt als eerste van de drie decanen, op 31 december 2012. Achter de geraniums zitten is er voorlopig niet bij.  Hij krijgt bij de universiteit een zogenoemde 0-0 aanstelling. Dit is een manier die door universiteiten gebruikt wordt om gepensioneerde werknemers  te laten doorwerken. Zij ontvangen hiervoor géén salaris, maar kunnen wel gebruik maken van de onderzoeksfaciliteiten van de universiteit.

Denaux: “Er zijn nog wat promoties die ik moet afronden. Ook liggen er wat opdrachten uit Rome en ben ik hoofdredacteur van een tijdschrift, wat tijd kost.”

Nieuwe decanen worden normaliter voorgedragen door een benoemingsadviescommissie, waarna het College van bestuur hen benoemt. Ook bij theologie wordt deze procedure gevolgd, aldus Denaux.  “Dat zal wel in overleg zijn met de grootkanselier van onze faculteit, monseigneur Wim Eijk.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.