Fontys verliest 4 miljoen door lening

Fontys Hogescholen is vier miljoen euro kwijt aan het afkopen van een rentecontract. Het gaat om een derivaat dat in 1994 is afgesloten om renteverhoging te voorkomen. Nu de rente juist is gedaald, heeft Fontys besloten de restschuld in een keer af te lossen.

Het gaat om een restschuld van 35 miljoen euro van een lening van 81,6 miljoen die Fontys in 1994 is aangegaan bij een onderdeel van ABN Amro, dat nu bij de Deutsche Bank hoort. Het derivaat of de renteswap is daarbij aangegaan om de hogeschool te beschermen tegen rentestijgingen. De wisselende rente wordt dan ingeruild (geswapt) voor een vast percentage, wat financiële zekerheid biedt.

Wat nu werkelijkheid is geworden, is het dalen van de rente waardoor de vastgestelde rente hoger is dan nodig. Toch vinden veel onderwijsinstellingen dit niet opwegen tegen de zekerheid. “Als je vraagt: had je het kunnen voorkomen, dan zeg ik: ja en nee. Met de kennis van nu hadden we het anders gedaan, maar toen zag de markt er ook heel anders uit. Het was gangbaar om met een renteswap de rentelasten vast te zetten, zodat je ingedekt bent tegen rentestijgingen. Dat de rente zo drastisch en langdurig zou dalen, had niemand kunnen vermoeden”, laat collegelid Wilma de Koning weten aan de Algemene Onderwijsbond (AOB).

Eind mei schreef de AOB al het stuk ‘De prijs van rentebescherming’ over de veilige voorspelbaarheid van derivaten. Hierin laat Hans Schumacher, hoogleraar wiskunde en derivatendeskundige aan de Universiteit van Tilburg, al weten dat lage rente goed nieuws is voor scholen met schulden. Behalve als die rente is vastgezet in een derivaat. “Met een standaard-swap ben je beschermd tegen tegenvallers, maar je kunt ook niet profiteren van meevallers”, aldus Schumacher. “Dat is nu eenmaal het karakter van een swap.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.