De Olympische Openingsceremonie – de highlights

Laten we zeggen dat de openingsceremonie Brits was, erg Brits. We begonnen met een lesje geschiedenis beginnend ergens in de Pride & Prejudice tijd – aan de kostuums op te maken – en we gingen richting de industriële revolutie. De groene oase veranderde al snel in een industrieel gebied waarbij de schoorstenen uit de grond schoten. Vijf ringen werden gesmeed en die werden uiteraard in de lucht verenigd tot het Olympisch logo waar het vuurwerk uitspatte. Elke twitterende Brit deelde even met de wereld dat ze op dat moment “so proud to be British” waren.

Voor de meer hedendaagse ‘look and feel’ kregen we op basis van een avondje uit van een groep meiden en jongens (aka ‘the lads’) een reisje door de muziekgeschiedenis van de Britten. Meisje A verloor haar telefoon en jongen B vond hem. Dansend op de tunes van The Beatles en Amy Winehouse vonden zij elkaar uiteindelijk nadat hij haar gebeld had. Ja, wij vonden het ook enigszins vreemd dat zij ineens een andere telefoon had, maar goed we zullen niet over de details gaan zeuren. En zo ging zij van Facebookstatus ‘single’ naar ‘in a relationship’. Eind goed al goed.

Machtig moment van de avond was het optreden van de Queen herself. Mr. Bond kwam Buckingham Palace binnen om de koningin op te halen voor de ceremonie. Menig OMG’s zullen in de UK geklonken hebben toen de koningin zich omdraaide en het ook daadwerkelijk onze Lizzie bleek te zijn. Met een zeer koelbloedig ‘Good evening Mr. Bond’ was de eerste acteerrol van de Queen een feit (en laten we wel wezen: dat deed ze niet onverdienstelijk)

En dan natuurlijk al die landen die door het stadion hun ererondje maakten met de vlaggen. Vele landen waarvan de meerderheid van de wereldbevolking nog nooit heeft gehoord – laat staan de locatie ervan kan noemen – kwamen voorbij. Diverse vlaggenzwaaiers waren zo enthousiast dat de twee personen die ernaast liepen bijna een vlaggenmast tegen hun hoofd aan kregen. De opvallende outfits boden ook genoeg gespreksstof: de Duitsers hadden roze en blauwe jasjes aan (welke designer vond dit matchen met de Duitse vlag mag ik u vragen?), de Amerikanen leken van de plaatselijke scouting te komen, klaar om koekjes te gaan verkopen (maar wel Ralph Lauren, dat dan weer wel), en wij Nederlanders hadden grote tulpen opgespeld. Maxima en Willem-Alexander stonden enthousiast te zwaaien met hun oranje sjaaltjes (Kate en Camilla, zo hoort het) terwijl de koning van België totaal gemist leek te hebben dat zijn team voorbij kwam. Ook de Queen kwam niet al te charmant in beeld toen team GB langs kwam: ze had nauwelijks oog voor de sporters (of zoals haar alter ego op Twitter meldde: “Yes, one was tweeting just then. Awkward”).

Nog een speech van een man met de meest monotone stem van de UK, de vlam werd binnengehaald en Paul McCartney (waarvan al snel bleek dat hij toch wel zijn beste tijd heeft gehad) zong nog even ‘Hey Jude’, vuurwerk ét voilà: je hebt een Olympische Openingsceremonie die genoeg gespreksstof bij de watercoolers zal hebben opgeleverd afgelopen maandag.

Desiree van der Heiden (22) studeerde van 2008 tot 2011 Communicatie- en Informatiewetenschappen, richting Bedrijfscommunicatie en Digitale Media, aan de UvT. Momenteel volgt ze de Master Digital Media in Londen en blogt zij hierover voor Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.