Serieuze kost tijdens SID

Update: Hoe werkt Blackboard? Waar bevindt zich de mensa? Hoe schrijf je je in voor de lessen? Op dit soort vragen krijgen eerstejaars uit binnen-en buitenland volgende week antwoord tijdens de Study Introduction Day’s (SID). Deelname aan de introductiedagen is verplicht, de organisatie van het programma is in handen van de verschillende faculteiten. De SID’s vinden plaats tijdens de TOP-week.

Rechten
“Het programma bestaat onder meer uit een kroegcollege over slachtofferschap, een college door een ex-delinquent en een speurtocht over de campus,” legt Hein Coppes, Beleidsmedewerker Onderwijs bij de rechtenfaculteit uit. De Tilburg Law School verwacht ‘een kleine 20 werkgroepen van ongeveer 30 Nederlandstalige bachelor studenten.’

Naast de studie-informatiedagen, heeft TLS op donderdag en vrijdag vóór de TOP-week twee Aftrap-dagen. Op deze dagen kunnen de studenten alle praktische zaken regelen: boeken en dictaten bestellen (en ophalen), rondleiding over de campus, langsgaan bij de student desk. Onderdeel van deze aftrap is ook een workshop waarin de werking van Blackboard, de elektronische studiegids en de werking van COMAP voorbijkomen. Coppes: “De maandag (hele dag) en de dinsdagochtend zijn voor de eerstejaars bachelors gereserveerd. De donderdagochtend is voor de (pre)masters en de internationale masterstudenten.”

Bij de rechtenfaculteit was vrijdag en maandagochtend niemand bereikbaar om een toelichting te geven op het programma voor de internationale studenten.

Sociale Wetenschappen

Eerstejaars die een studie gaan volgen bij de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences worden maandag en dinsdagochtend verwacht voor de SID’s. “We verwachten 500 bachelorstudenten” zegt communicatiemedewerker Katrien van Gorp. “Op maandag geven we blackboard instructies, zullen de studieadviseurs zich voorstellen en worden onze nieuwe studenten welkom geheten door de opleidingsdirecteuren en de decaan. De studieverenigingen vullen ook een gedeelte van de dag. De dinsdagochtend zal voor de bachelorstudenten worden ingevuld door de studieverenigingen.” Ook krijgen studenten dan een workshop over plagiaat en spieken.

De internationale studenten krijgen ongeveer hetzelfde programma voorgeschoteld, zodat Nederlandse en internationale studenten kunnen integreren, aldus admission officer Ruth Davis. “The students will be greeted on Monday with a welcome speech from the Dean of the School. Our Academic Advisor will then introduce herself to the groups and will give students an overview of studying at Tilburg University for a Master’s programme. To encourage integration, there will then be a session of speeddating. On Monday afternoon, the Program Directors will then introduce the programmes of study; some will do this in a playful way with a management game!
On Tuesday, we will be giving students a campus tour, they will attend a workshop about the issue of plagiarism and cheating and they will also receive instructions about how to use Blackboard and enroll for their courses. “

Economie
De organisatie van de SID’s bij de Economische faculteit is in handen ligt in handen van de MAK (Mentoraat School of Economics and Management) MAK-voorzitter Niels Koek: “De studenten worden opgedeeld in groepjes. Samen doen ze een introductiespel om elkaar te leren kennen. Daarna volgen een aantal andere onderdelen. De volgorde hiervan is voor ieder groepje verschillend. Tijdens de campustour wordt het groepje rondgeleid over de campus. Ook krijgen de studenten uitleg over Blackboard, over pc’s en over de studiegids. De studenten worden tijdens dit onderdeel ter plekke geholpen zichzelf in te schrijven voor de vakken die zij moeten volgen. Een ander gezamenlijk onderdeel is de informatie per studie ronde waarin de inhoud en het programma van de studie wordt verteld door de programma directeur en studieadviseur. Ook wordt er praktisch verteld waar je moet zijn, bij wie en wanneer, bijvoorbeeld als je problemen met je studie hebt. Laatste onderdeel is een cultuurronde waarbij de internationale studenten over hun cultuur vertellen om zo het onderlinge begrip te vergroten.”
Het gaat om ongeveer duizend bachelorstudenten (maandag) en ongeveer 500 pre-master en master studenten (dinsdag).

Geesteswetenschappen
Bij de faculteit Geesteswetenschappen kunnen studenten maandag en dinsdagochtend terecht voor de verplichte introductiedag. Studieadviseur Loes Jongen: “Op maandag hebben we een programma samengesteld voor onze Nederlandse en internationale bachelorstudenten: zij worden op deze dag welkom geheten door de vice-decaan onderwijs, krijgen uitgebreide studie-informatie van de opleidingsdirecteuren en ontmoeten de studieadviseur. Uiteraard wordt ook het campusterrein verkend tijdens een rondleiding en krijgen de studenten een ICT-workshop. We sluiten de dag af door middel van een debat (i.s.m. Academic Forum) en een Openingsconference. Op dinsdag vindt de introductie plaats voor onze Nederlandse en internationale (pre-)master en Researchmasterstudenten. Ook in hun programma is ruim aandacht voor inhoudelijke studie-informatie. In een aantal praktische ronden (ICT-workshop, rondleiding) worden deze studenten ten slotte voorbereid om zonder problemen te kunnen starten aan een opleiding binnen onze faculteit.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.