België niet blij met Nederlandse studenten

Steeds meer Nederlandse studenten gaan naar Belgische hogescholen en universiteiten. Hier is al jaren een stijgende lijn in te zien en uit voorlopige cijfers blijkt dat ook dit jaar het aantal zal toenemen. De voornaamste reden van de toestroom is het verschil in collegegeld. In Vlaanderen betaalt men 578 euro en in Nederland 1771 euro.

Ook kennen ze in België de langstudeerboete niet waardoor het voor onze studenten veel aantrekkelijker is om bijvoorbeeld in Antwerpen te gaan studeren. Hoewel studenten daar nog een week de tijd hebben om zich in te schrijven, hebben al 917 Nederlanders zich aangemeld op de UA. Vorig jaar waren dat er nog 658.

In Hasselt hebben het aantal Nederlandse eerstejaarsstudenten zich verdubbeld van 28 naar 54 en in Gent hebben zich 326 studenten aangemeld, tegen een 246 van vorig jaar. Naast Diergeneeskunde ziet Peter de Meyer (UA) ook populariteit bij Letteren en Wijsbegeerte, Politieke en Sociale Wetenschappen en Toegepaste Economische Wetenschappen. Dit meldt hij vandaag in de Belgische krant De Standaard.

Blij met de stroom van Nederlandse studenten zijn onze zuiderburen niet echt. Ze investeren in studenten die niet tot hun samenleving behoren. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland. “Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen”, aldus Noël Vercruysse, hoofd van afdeling hoger onderwijs van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. Ook stelt hij vandaag in de Belgische krant dat het belangrijk is dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs beter op elkaar worden afgestemd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.