Jan Jaap de Ruiter over Innocence of Muslims

En wederom staat de Moslimwereld massaal op zijn kop omdat een Westerling de profeet in de zeik neemt. Dit keer was een knullig Youtube-filmpje, Innocence of Muslims, de aanleiding. Een vermoorde Amerikaanse ambassadeur, woedende groepen demonstranten: de media berichten er gretig over. Tegelijkertijd is die beeldvorming behoorlijk eenzijdig. Univers belde Arabist Jan Jaap de Ruiter en vroeg: “Wat is er nu eigenlijk aan de hand?”

Waarom gebruik je het woord ‘massaal’?” vraagt De Ruiter. “Want daar gaat het al mis. Een relatief kleine groep moslims wordt in de media meteen gelinkt aan alle moslims. Zoals zo vaak is de journalistiek aan het generaliseren. De nuance is zoek.”

Jammer genoeg vervallen Westerse media bijna altijd in stereotypes en clichés wanneer ze over Moslims berichten, volgens De Ruiter. Ook nu weer. “Het is een open deur. Een soort virus dat maar blijft woekeren.” Die hardnekkigheid doet De Ruiter vermoeden dat de Westerse berichtgeving over Moslims strategisch wordt beïnvloed. “Zeker in Amerika heb je veel anti-islam lobby’s. Die worden niet ondersteund door de regering, maar hebben wel veel macht. Zij zijn er niet op uit om de dialoog met Moslims aan te gaan. Die lobby’s willen maar één ding: een zo negatief mogelijk beeld van Moslims neerzetten.”

Toch draagt niet alleen het Westen schuld. “De Moslims zouden beter moeten weten,” vindt De Ruiter. “Ze moeten accepteren dat vuilspuiterij erbij hoort. De Katholieke Kerk bijvoorbeeld heeft dat allang geaccepteerd. En die krijgen toch ook behoorlijk wat over zich heen.” Wat dat betreft vindt De Ruiter dat Geert Wilders het recht heeft om op de PVV-site naar het filmpje te linken. Ook de Mohammed-spotprenten die het Franse satirische weekblad  Charlie Hebdo publiceerde, moeten kunnen. “Als je alles gaat opvatten als provocatie, dan kun je helemaal niks meer. Je moet niet tornen aan de vrijheid van meningsuiting.”

Vrijheid van meningsuiting is één ding, maar komt daar niet een bepaalde verantwoordelijkheid bij kijken? Brengt Wilders met zijn actie de Nederlandse bevolking niet in gevaar? De Ruiter: “Dat lijkt me overdreven. Westerse landen staan al lang op de radar van terroristen. Ook Nederland.” Wel is De Ruiter bang dat de verhouding met de Moslimwereld nu nog schever groeit. “Je moet je voorstellen dat er constant op Moslims wordt gebeukt vanuit het Westen. Op die manier komt een succesvolle integratie of een open dialoog er nooit. Je bereikt het tegenovergestelde van wat je wil bereiken.”

De Tilburgse Arabist Jan Jaap de Ruiter houdt zich bezig met de status en rol van het Arabisch en de Islam. Geregeld mengt hij zich in het publieke debat. Maart 2012 publiceerde De Ruiter De ideologie van de PVV. Het kwade goed en het goede kwaad. In dit boek analyseert hij het PVV-gedachtegoed zoals verwoord door PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.