Uraad: Studenten met 8+ houden toch kans op Excellence Scholarship

Uraad: Studenten met 8+ houden toch kans op Excellence Scholarship

Studenten die een 8 gemiddeld halen voor hun bachelorvakken, houden toch kans op een Excellence Scholarship. De universiteitsraad ging vrijdag niet akkoord met het voorstel van het CvB om de lat te verhogen naar een 8,5. Er komt nu een tussenoplossing.

Het College wilde de eisen opschroeven, omdat bij de huidige normering te veel studenten aanspraak maken op de beurs. Het geldpotje is leeg.

Fractie SAM: “Een acht gemiddeld is al hoog. Studenten die dergelijke cijfers halen zijn het visitekaartje van de UvT. We willen niet dat nu besloten wordt dat een aanzienlijk deel van deze studenten geen beurs meer krijgt.”  Fractie Front noemde de verhoging van een 8 naar een 8,5 ’te simplistisch’.

Bij de commissie Dagelijks Bestuur pleitte Korrie van Helvert (fractie Abvakabo) eerder voor een systeem waarbij gekeken wordt naar de motivatie van de studenten. Een dergelijk systeem (motivatietoets of selectie op aanbevelingsbrieven) is echter te complex, oordeelden de fracties nu.

De partijen kwamen met het voorstel om een open einde-regeling toe te passen op de studenten die een 8,5 en hoger halen. Zij krijgen dus altijd een Excellence Scholarship. Als er dan nog geld over is, komen ook studenten in aanmerking met cijfers tussen de 8,0 en 8,5. Het beurzenpotje wordt zo dus nooit onderbenut. Hoe hoger het gemiddeld cijfer, des te groter de kans op een beurs.

Het CvB kijkt nog naar een oplossing voor ex aequo-situaties, waarbij bijvoorbeeld twee studenten beiden een eindcijfer van 8,2 hebben, terwijl er slechts geld voor een beurs in het potje zit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.