Wie betaalt de Stapel-factuur??

Wie gaat de rekening van de Stapel-affaire betalen? De faculteit Sociale Wetenschappen is in ieder geval niet van plan om de kosten geheel zelf op te hoesten, bleek vandaag bij een bespreking van de begroting bij de faculteitsraad.

Het managementteam van de faculteit gaat alle kosten in kaart brengen en wil dan met de eindafrekening in de hand overleggen met het College van Bestuur. De kosten zouden verdeeld moeten worden over de faculteit(en) en centraal niveau. Faculteitsdirecteur Hans Dieteren: “Stapel heeft niet alleen bij ons gewerkt, maar ook bij de Economische Faculteit. Verder is het een casus die op zijn minst op universitair niveau impact gehad heeft. De vraag is of de kosten gedragen moeten worden door een centraal calamiteitenfonds of door de faculteit.”

Er zijn op meerdere vlakken kosten gemaakt. Allereerst betreft het kosten voor de activiteiten van de commissie Levelt en voor juridische bijstand. Tevens zijn er kosten gemaakt voor de secretariële ondersteuning van de Commissie Levelt en moeten gedupeerden geholpen worden. Dieteren: “We gaan op maat afspraken maken met mensen die schade hebben geleden door de affaire. Dat gaat over de vraag hoe de universiteit ze kan helpen bij voortzetting van hun carrière. Bijvoorbeeld door verlenging van hun contract of door hulp bij vinden van een andere baan.”

Dieteren wilde bij de faculteitsraad niet bekend maken om welk bedrag het grofweg gaat. “Dat zou dan een ruwe slag worden. Het gaat in iedere geval niet om miljoenen.”

De universiteit heeft wel een post onvoorzien op de begroting. Daar zou echter volgens insiders niet voldoende inzitten om de kosten van de Stapel-affaire te dekken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.