Veel gehoorschade na bezoek discotheek

Maar liefst 93% van de discotheekbezoekers heeft last van het gehoor na een bezoekje aan de dansvloer. Nog eens 38% heeft een dag later nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Dit blijk uit onderzoek van De Nederlandse Hoorstichting.

Veel jongeren zijn zich niet bewust van de risico’s op gehoorschade tijdens het stappen. Van de stappers denkt 40% namelijk dat ze zelf niets kunnen doen om gehoorschade te voorkomen en 96% van de ondervraagden draagt geen gehoorbescherming, ondanks dat zij vaak geluidsniveaus tussen 100 en 110 decibel trotseren. Vanaf 100 decibel kan al gehoorbeschadiging optreden.

Ook hebben de ondervraagden veel vertrouwen in de muzieklocaties die zij bezoeken: 82% denkt dat de muzieklocatie zelf beschermende maatregelen treft of dat de overheid deze maatregelen oplegt. In werkelijkheid zijn er echter geen wettelijke regels omtrent de veiligheid van het gehoor van bezoekers van discotheken.

Het onderzoek werd gedaan onder 130.000 jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van vragenlijsten, die de deelnemers een dag na blootstelling aan harde muziek online moesten invullen.

De Hoorstichting wijst op de ernst van de uitkomst. Ze vindt het hoog tijd dat de overheid actie onderneemt om dit gezondheidsprobleem aan te pakken. Tevens waarschuwt ze voor de grote maatschappelijke kosten die ermee gepaard kunnen gaan. Bovendien wijst ze erop dat gehoorschade door muziek 100% voorkomen kan worden, mits stappers en muzieklocaties passende maatregelen nemen. Bij ongewijzigd beleid verwacht de Hoorstichting dat de hoeveelheid jongeren met blijvende gehoorschade snel zal toenemen.

Sinds december 2011 test de Nationale Hoorstichting een aantal praktische maatregelen om gehoorschade onder stappers terug te dringen en te voorkomen. Zo is onder andere een pilot gestart met het Oorveilig-keurmerk die nog tot eind november zal lopen. In januari 2013 zal de Hoorstichting advies uitbrengen aan de overheid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.