Vriesekoop over Leonardoleerstoel

“Blijven oefenen en doorzetten.” Dat is een van de ‘simpele levenslessen’ die Bettine Vriesekoop aan de leerlingen van haar masterclasses wil meegeven. De nieuwe gastdocent aan de UvT zal vanaf eind januari volgend jaar de Leonardoleerstoel bekleden.

Als vertrekpunt van haar colleges koos Vriesekoop de rol van de vrouw in China. Nobelprijswinnares voor de literatuur Pearl Buck is de grote drijfveer voor haar colleges. “Zij was de eerste Westerse vrouw die schreef en publiceerde over China. Buck heeft er als kind gewoond en kende de Oosterse cultuur als geen ander. Wat me zo aanspreekt in haar werk is de toegankelijkheid. Er is veel veranderd in de positie van vrouwen in China en daarnaast is het verschil tussen de emancipatie in Europa en Azië groot.”

Vriesekoop bracht zelf geruime tijd door in China en schreef uit ervaring vier boeken. Ook was zij drie jaar lang correspondent voor het NRC Handelsblad. Het leven van de jonge Bettine stond vooral in het teken van tafeltennis. Ze werd twee keer Europees Kampioen en ze werd ook twee keer Sportvrouw van het Jaar. Uiteindelijk wilde zij haar interesse in China gaan verbreden en besloot sinologie (Chinastudies) te gaan studeren.

Vriesekoop is niet bang om fouten te gaan maken tijdens haar colleges. “Ik probeer zoveel mogelijk bij de feiten te blijven maar ik vertel ook uit eigen ervaring. Als studenten me willen verbeteren op onjuistheden moeten ze dat vooral doen. Graag zelfs.”

Lees het hele interview met Bettine Vriesekoop in de volgende Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.