Onafhankelijkheid Brabant Cultureel Magazine onder druk

Onafhankelijkheid Brabant Cultureel Magazine onder druk

Bestuur en redactie van het regionaal cultureel magazine Brabant Cultureel/Brabant Literair overwegen het blad per 1 januari aanstaande op te heffen als gevolg van een conflict over redactionele onafhankelijkheid. Het tijdschrift werd gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant, maar door een herschikking van financiën voor cultuur verviel die steun.

De provincie gaf aan dat andere kunstinstellingen binnen Brabant voldoende middelen dienden vrij te maken voor voortzetting van het cultuurblad. Een aantal organisaties heeft toegezegd een ton in de exploitatie van Brabant Cultureel te willen steken, in ruil voor zeggenschap over de benoeming van de hoofdredacteur en overleg met de redactie over nieuwe plannen, bericht Omroep Brabant.

De redactie vreest dat ze de titel en het abonneebestand moeten inleveren, zodat de instellingen een eigen blad – onder de oude naam maar met een nieuwe (hoofd)redactie – kunnen maken.  De steuninstellingen hebben  gemelde dat zij provinciale rugdekking hebben voor het opzij schuiven van het redactiestatuut en het ontslaan van de voltallige zittende redactie. Daarom heeft de hoofdredactie over de gang van zaken een brief naar de provincie gestuurd. De tijdschriftmakers overwegen het blad na 61 jaargangen op te heffen, zodat titel en abonneebestand niet automatisch kunnen overgaan.

Volgens hoofdredacteur Camiel Hamans is het onacceptabel als het redactiestatuut terzijde wordt geschoven en het blad zijn onafhankelijkheid verliest. De redactie wenst zich te houden aan het redactiestatuut. “Als dat niet langer kan, rest niets anders dan bedrijfsbeëindiging, hoezeer die ook betreurd wordt.”  

Directeur Chris van Koppen van BKKC, een van de instellingen die in het blad wil investeren, verbaast de klachtenbrief. “De partijen zijn nog in overleg.” Tegenover Omroep Brabant stelt Van Koppen dat het niet ongebruikelijk is dat “partijen die het blad financieel redden invloed hebben op de inhoud.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.