Van Vught: ‘instellingen gewaarschuwd voor onvoldoende’

Van Vught: ‘instellingen gewaarschuwd voor onvoldoende’

Er zijn het afgelopen jaar verschillende instellingen in het hoger onderwijs door de reviewcommissie gewaarschuwd dat ze –zonder extra aanpassingen- een onvoldoende voor hun prestatieplan zouden krijgen. Het plan is daarop aangepast, waardoor een onvoldoende aan de eindstreep niet nodig was. Dat zei Frans van Vught, voorzitter van de Review Commissie, vandaag bij het Nationaal Hoger Onderwijs Congres.

Van Vught reageerde op vragen van Pim Breebaart, vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hotelschool Den Haag. Die verbaasde zich erover dat in het onderwijs niet presterende studenten een onvoldoende kregen, maar dat alle universiteiten en hogescholen een voldoende haalden. Breebaart: “Ik begrijp dat vanuit de bestuurlijke verhoudingen wel, maar er was hier en daar wel aanleiding voor een onvoldoende.”

Van Vught ontkent dat en spreekt over voldoende effect van een signaalfunctie achter gesloten deuren. “Er zijn inderdaad aanleidingen geweest, maar de situatie aan het einde was nooit dusdanig dat het nodig was. Alle instellingen zijn met onze tussentijdse feedback aan het werk gegaan. Dat is het effect van de dialoog. We waren er ook niet op uit om onvoldoendes te geven, onze doelstelling is niet om instellingen de grond in te trappen.”

Van Vught noemde geen namen. Onduidelijk is dus of de Universiteit van Tilburg bij de gewaarschuwde partijen zat. De UvT haalde bij de beoordeling uiteindelijk 12 punten en ging met hakken over de sloot.

De overheidsfinanciering is vanaf komend jaar deels gekoppeld aan de vraag of universiteiten en hogescholen hun voornemens waarmaken. De reviewcommissie zal de gang van zaken monitoren, in 2014 komt er een midterm review en in 2016 een eindevaluatie.  Van Vught: “Als een instelling de beloftes niet nakomt, hoeven ze geen geld terug te betalen. Wel zal er na 2016 vijf procent op het budget gekort worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.