Promovendi/coauteur: ‘werkwijze Levelt onacceptabel’

Promovendi/coauteur: ‘werkwijze Levelt onacceptabel’

De werkwijze van de commissie Levelt staat ter discussie. Enkele promovendi en een co-auteur die door de commissie geïnterviewd zijn, laten weten dat ze niet blij zijn dat ze het eindrapport niet voor publicatie hebben mogen lezen. Een van hen verwijt Levelt een gebrek aan inlevingsvermogen. Ook zou hij doelbewust een mediaspektakel creëren.

De betrokkenen klaagden al eerder tegen Univers over de werkwijze van de commissie, wijze van rapportage en de statistische analyses. Daar zijn gesprekken over geweest en brieven over geschreven aan de rector en commissievoorzitter Levelt.

Een van hen zegt nu tegen Univers: “De afgelopen dagen ben ik benaderd door verschillende media. Een aantal journalisten van landelijke dagbladen, een journalist van een regionale tv-zender, en medewerkers van prime-time en veelbekeken tv-programma’s. Al deze mensen bleken het eindrapport reeds in hun bezit te hebben en op de hoogte te zijn van de inhoud ervan. Zij gaven aan mij niet te mogen vertellen wat er precies in het eindrapport staat, maar lieten doorschemeren dat er een hoofdstuk over de onderzoekscultuur opgenomen is in het rapport. Hierin zou forse kritiek geleverd worden op onze onderzoeksgroep en de onderzoekscultuur. Ik vind het ronduit onacceptabel dat dit eindrapport uitkomt zonder dat wij hier ook maar op enige wijze inzage in gehad hebben, hoor- en wederhoor is toegepast, of voorbereid zijn op de inhoud hiervan. Daarbij krijg ik sterk de indruk dat de werkwijze van de commissies en de heer Lévelt persoonlijk door zijn actieve benadering van de media en de premature verspreiding van het rapport doelbewust een mediaspektakel creëert. Dit is uiteraard zeer schadelijk voor ons, de betrokkenen. En des te onoorbaarder omdat ons de kans ontnomen wordt ons voor te bereiden op wat komen gaat en een weerwoord te geven op het moment dat de publieke opinie gevormd wordt. Deze hele werkwijze getuigt allerminst van inlevingsvermogen in en bezorgdheid omtrent wat wij als slachtoffers doormaken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.