UvT-hoogleraar: Monodenken is verleden tijd

Het monodenken in tijden van de eurocrisis, waarbij er miljardenleningen aan zwakke lidstaten worden verstrekt, moet veranderen. Dat is de strekking van het rapport ‘De euro gewogen’ van een onafhankelijke werkgroep onder leiding van Johan Graafland, hoogleraar economie en ethiek aan de UvT. Het rapport is in opdracht van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie uitgevoerd.

Het is het eerste rapport waarin vijf verschillende beleidsopties onderzocht zijn voor de aanpak van de eurocrisis. Naast verder gaan op de huidige weg, dienen twee andere opties serieus overwogen te worden, zo stelt Graafland in het rapport. Eén ervan is een goed begeleide ‘Grexit’, waarin Griekenland wel binnen de EU blijft en toegang houdt tot structuurfondsen. Ook worden leningen afgeschreven en keert Griekenland terug naar zijn eigen munt, de Drachme. Dit moet er onder meer voor zorgen dat het de economische positie op termijn kan versterken. De andere is meerdere Zuid-Europese landen uit de euro. De afweging tussen het huidige beleid en de twee andere opties is niet eenduidig en sterk afhankelijk van de inschatting van risico’s, aldus de Tilburgse hoogleraar Economie.  Twee opties vallen zeker af volgens het rapport: helemaal stoppen met de euro en het opsplitsen van de eurozone in een noordelijke en zuidelijke euro.

Het rapport-Graafland toont aan dat er geen makkelijke en goedkope oplossingen zijn voor de huidige situatie in Europa. Het is het eerste rapport dat onafhankelijk verschillende opties heeft onderzocht over de toekomst van de euro.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.