EASP uit felle kritiek op rapport over Stapel

De European Association of Social Psychology (EASP) heeft in een open brief het eindrapport over Diederik Stapel veroordeeld. De organisatie vindt de conclusies over de sociale psychologie onrechtvaardig en onwetenschappelijk.

In het eindrapport Falende Wetenschap halen de onderzoekscommissies (Levelt, Drenth, Noort) hard uit naar de sociale psychologie. De wetenschappelijke standaard van deze discipline wordt door de drie onderzoekscommissies in twijfel getrokken. “De commissies kunnen niet anders concluderen dan dat er van hoog tot laag sprake was van een algemene veronachtzaming van fundamentele wetenschappelijke standaarden en methodologische eisen,” valt in het rapport te lezen.

De EASP verwerpt deze karakterisering compleet. Hoewel de organisatie het rapport beschrijft als “extreem indrukwekkend”, meent ze dat de commissies de plank compleet misslaan als het gaat om de wijze waarop ze de sociale psychologie afschilderen. “Lasterlijk, ongegrond, en onjuist”, schrijft het bestuur van de EASP. Om conclusies te trekken over een internationale wetenschappelijke discipline, moet men niet alleen kijken naar de publicaties en onderzoeken van één auteur. Bovendien hadden de commissies de onderzoekscultuur van de sociale psychologie eerst moeten vergelijken met andere onderzoeksculturen.

Wetenschappelijk wangedrag is een probleem dat de hele academische gemeenschap aangaat, meent de EASP. De generaliserende oordelen uit het Stapel-rapport helpen de wetenschap niet verder. De EASP vraagt in de laatste alinea van haar brief om een rectificatie en typeert het rapport als “onacceptabel gebrekkig.”

De EASP is niet de enige die kritiek heeft geuit op het eindrapport over Diederik Stapel. Eerder vroeg  hoogleraar psychologie Wolfgang Stroebe ook om een rectificatie. Volgens hem wordt de sociale psychologie in een kwaad daglicht gesteld terwijl daar niet voldoende bewijs voor is.

De open brief is hier te vinden

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.