Bussemaker: minder regels voor onderwijs

Onderwijsminister Jet Bussemaker vindt het belangrijk dat de samenleving vertrouwen heeft in de kwaliteit van afgestudeerden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil minder regels voor het onderwijs.

De vorige staatssecretaris Halbe Zijlstra wilde dat de Inspectie van Onderwijs continu controle hield op de kwaliteit van het onderwijs. Dit voorstel trekt Bussemaker in. Ze meent dat de controle de zorgen niet heeft kunnen wegnemen. In haar brief schrijft ze dat dit naar voren komt in een groot aantal kritische vragen van de Tweede Kamer. Met het intrekken van het voorstel vervalt het risicogerichte toezicht van de Inspectie. De rol van de Inspectie blijft beperkt tot het toezicht op het stelsel, de naleving van de wet- en regelgeving en de financiële rechtmatigheid.

Verder wil Bussemaker bestuurlijke afspraken maken met de instellingen, zoals het vastleggen van een bewaartermijn van eindwerkstukken van 7 jaar. Ook vindt ze een onafhankelijke examencommissie belangrijk. Daarbij mogen degenen die zitting nemen in de examencommissie geen leden van het instellingsbestuur zijn en geen financiële verantwoordelijkheid binnen de instelling dragen. De onderwijsminister ziet het als een positieve ontwikkeling om in elke examencommissie een externe deskundige zitting te geven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.